journalisterna Ismail al-Ghoul och Rami al-rifi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisterna Ismail al-Ghoul och Rami al-Rifi skulle rapportera för Al Jazeera om reaktionerna efter Hamasledarens Ismail Haniyas död. Foto: Al Jazeera

Ytterligare två journalister dödade i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två journalister i Gaza har dödats medan de var i tjänst. Reportrar utan gränser vill att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utreder om journalister är medvetna måltavlor. Israel har inte kommenterat dödsfallen men har tidigare förnekat att de riktar attacker mot journalister.

Al Jazeeras journalister Ismail al-Ghoul och Rami al-Rifi skulle rapportera om reaktionerna efter Hamasledarens Ismail Haniyas död. De befann sig nära hans hem, vid flyktinglägret al-Shati, när en israelisk attack träffade deras bil och dödade båda. Enligt uppgifter till Reportrar utan gränser bar de pressväst och satt i en vit bil på en i övrigt tom gata när de dog.

– Det är en fruktansvärd nyhet, men tyvärr inte oväntad. Det dödas väldigt många journalister i Gaza, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Hittills har 120 journalister dött i Gaza, och minst 30 av dem var i tjänst när de dödades.

– Jag vet att många journalister i Gaza upplever sig som måltavlor, och vågar till exempel inte gå ute tillsammans med sin familj av rädsla att också familjen ska dö om det riktas en attack mot dem.

Vill se utredning om krigsbrott

Reportrar utan gränser har lämnat in tre klagomål till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och uppmanar domstolen att undersöka om det rör sig om medvetna attacker mot journalister, vilket är ett krigsbrott.

Men vad skulle Israel vinna på att medvetet attackera journalister?

– Det kan man bara spekulera om. Men det är inte till Israels fördel om det rapporteras till exempel om att många civila i Gaza har dödats, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige och fortsätter:

– Det kan också finnas militära intressen, och så är det för alla krigförande parter. Journalister kan med sina bilder exempelvis röja militära positioner men också effekter av anfall, alltså hur det har gått.

Israel har inte kommenterat de senaste dödsfallen men har tidigare bestämt förnekat att man medvetet skulle rikta in sig på journalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.