Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Bob Hunds resa från tidigt 90-tal till den egna högtiden vecka. 48 i modern tid. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bob Hund lägger ner – ger avskedskonsert

Publicerad

Bob Hund ska sluta spela. Den 30 augusti 2025 gör kultbandet sin sista spelning någonsin när de ställer sig på scenen på Zinkensdamms IP i Stockholm.

– Nu sätter vi det sista vi har på ett kort, säger sångaren Thomas Öberg till Dagens Nyheter.

Farvälspelningen sker bara några stenkast från replokalen där Bob Hund tog sina första steg tillsammans.

– Det här är absolut sista chansen för alla som har gått runt och funderat på om de kanske vill se en Bob Hund-konsert, en riktig rockkonsert med kravallstaket, och sista chansen för alla som redan har sett oss spela 115 gånger, säger Jonas Jonasson i gruppen, till DN.

777 konsert totalt

Efter att ha bildats 1991 blev Bob Hund en del av 90-talets svenska indiepopscen där centrum var Skånegatan i Stockholm. Men bandet skiljde sig från sina samtida rivaler genom att hämta influenser från vitt skilda håll, från Iggy Pop, Kraftwerk och amerikansk surfrock från 60-talet och sedan blanda alltihop med en tydlig skånsk prägel i sångaren Thomas Öberg.

Bob Hund blev först stora i studentkretsar och nådde via Trackslistan och ZTV-spelningar ett genombrott 1996 med andra albumet ”Omslag: Martin Kann”, som gav Thomas Öberg en Grammis för texterna.

En period hade gruppen också en engelsk upplaga, Bergman Rock.

Sedan starten har bandet gett drygt 700 konserter, släppt 15 album, ett flertal ep och fler än två tjog singlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.