Författaren Alfred Ruth Foto: Sofia Runansdotter/Eva Wilsson

Teknikentreprenören beta-testade sin debutroman

Uppdaterad
Publicerad

Beta-tester förknippar vi med teknik, spel och app-utvecklare som ofta testar tidiga versioner av ny mjukvara mot försökspersoner. Det är däremot inte en beprövad metod inom bokutgivning. Det vill debutanten Alfred Ruth, med bakgrund i tech-världen ändra på. Han har beta-testat sin kommande sci-fi roman.

– För mig var det en fullkomlig självklarhet. Innan jag kunde publicera en bok var jag tvungen att testa den mot läsarna. Det är så jag är van att jobba från tech-världen. Jag fick nästan svindel när jag upptäckte att personer i bokbranschen inte kollar efter med sin publik innan de publicerar, säger Alfred Ruth.

1000 testläsare formar läsupplevelsen

Debutanten Alfed Ruth har en viss förkärlek för hård data. Genom att låta cirka 1000 personer läsa versioner av sin kommande roman, Fermis Filter, i ett särskilt program, har han kunnat samla in en stor mängd information om hur testläsarna upplever texten. Sedan har boken anpassats, för att bli så bra som möjligt.

– Jag kan se hela vägen ner till sekundnivå hur du rör dig genom texten. Det är jättelätt att se om du bara scrollar i texten och i så fall sortera bort dig ur testet.

Då kan jag testa olika versioner av texten mot olika läsgrupper och se vilken som presterar bäst, berättar debutanten Alfred Ruth.

Framtiden för bokbranschen

Ungefär tolv versioner av romanen har testats för att optimera läsupplevelsen. Och kanske är utgivningsmodellen framtiden för förlagsbranschen, med betatester och smarta algoritmer snarare än lektörer, auteurer och redaktörer.

– Big data är ju något man pratar om väldigt mycket i branschen. Det handlar om att få in information om läsar- och lyssnarbeteenden. Men man får vara på det klara med att det här handlar om genrelitterratur. I de mer litterära verken, kanske det är av mindre intresse, säger Håkan Bravinger litterär chef på Norstedts förlag.

– Men att ha fler ögon på texten, det är intressant, konstaterar Håkan Bravinger.

Invändningen att det inte skulle gå att skriva högkvalitativ skönlitteratur med klassikerstatus med hjälp av beta-tester har Alfred Ruth hört mer än en gång.

– Det där är den vanligaste invändningen jag får, när jag pratar med etablerade människor i branschen. Folk verkar hitta en konflikt mellan konst och vetenskap, de vill ha den starka auteuren, som sitter inne med facit redan från början. Jag tror inte alls på det, säger Alfred Ruth.

Han är noga med att konstatera att betaläsarna inte styr hela handlingen utan att han själv har slutordet.

-Det handlar bara om att hitta den slipning av juvelen som är vackrast i flest ögon, avslutar Alfred Ruth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.