-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Frida Edman berätta om tre centrala teman på Bokmässan. Foto: SVT/Christine Olsson/TT

Astronauter och Sápmi när Bokmässan fyller 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Bokmässan i Göteborg fyller 40 år och jubileets huvudteman är Sápmi och rymden. Det innebär att besökare kommer få träffa både nordiska författare och astronauter på Svenska Mässan i september.

Sedan 1985 har Bokmässan varit en viktig mötesplats för bok och biblioteksbranschen i Norden.

I år är Sápmi i fokus med inbjudna författare från Sverige, Norge, Finland och Ryssland. De kommer fördjupa sig i allt från historiska berättartraditioner och jojk till frågor om hot mot skog, mark och språk.

Vittnesmål från rymden

I samarbete med Rymdstyrelsen kommer bokmässan också lyfta frågor om om rymden, teknik och fantasi. De svenska astronauterna Christer Fuglesang och Markus Wandt kommer vara på plats för att berätta om sina personliga erfarenheter av att resa i rymden.

Hederspris till Joyce Carol Oates

Bokmässan ska dessutom instifta hederspriset ”Sjöjungfrun” i samband med 40-årsjubileumet. Priset går till den hyllade amerikanska författaren Joyce Carol Oates.

Bokmässan kommer även innehålla en rad olika samtal och evenemang om bland annat kulturpolitik, demokrati, krig, kriminalitet, musik och mat.

Den äger rum den 26-29 september i Svenska Mässan i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.