• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Miljonförlust när fysisk Bokmässa blir digital

Uppdaterad
Publicerad

Årets bokmässa blir digital, vilket innebär att mässan ska producera 140 professionella studiosamtal. Samtidigt har de tagit fram en helt ny playtjänst där allt innehåll kan streamas – gratis. Bokmässan ser upplägget som en investering, men är samtidigt öppen med att den utbelivna fysiska mässan även innebär en enorm ekonomisk förlust.

– Lika mycket som vi har i intäkter ett vanligt år, förlorar vi i år, säger Frida Edman som är ansvarig för Bokmässan.

Hon vill inte gå in på hur stora summor det rör sig om men berättar att Bokmässan under måndagen hade ett möte med kulturministern för att berätta om läget och lyfta Bokmässans roll som ekonomisk motor för svensk litteraturbransch.

Ett vanligt år drar Bokmässan mellan 80 och 90 tusen besökare till Göteborg. Priserna för att gå på mässan varierar, det högsta biljettpriset ligger på 3 600 kronor och inkluderar entré och tillgång till samtliga seminariepunkter. En vanlig entrébiljett (vardag) kostar 245 kronor per dag.

Dyr produktion läggs ut gratis

I år publiceras dock allt innehåll gratis på Bokmässans nya playtjänst, vilket innebär en guldchans för publiken att ta del av seminarier som vanligtvis kostar.

Men för Bokmässan lär det bli desto dyrare. För att kunna producera digitalt innehåll har man anlitat professionella produktionsbolag som spelar in och redigerar materialet. Seminarier och samtal leds av välkända och erfarna programledare.

– Det här är en investering för oss, men vi är också beroende  av att kunna arrangera nästa års mässa under någorlunda normala förhållanden. Det är ett osäkert läge, säger Frida Edman.

Nu hoppas Bokmässan på att kunna ta del av nästa omgång av regeringens krisstöd. Förra krisstödet kom inte mässan till dels.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.