Bokmässan i Göteborg blir digital – här är ändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Bokmässan i Göteborg har nu bestämt hur 2020 års upplaga ska se ut: Programmet strömmas via olika mediehus och man skapar en Playtjänst.

Det har varit känt sedan tidigare att det inte blir någon fysisk bokmässa i Göteborg i höst. Nu har mässan släppt programpunkter för hur den digitala varianten kommer att se ut:

  • Bokmässans hemsida byggs ut med en playtjänst med strömmat innehåll. Tjänsten kommer att vara gratis och sändningarna sker i samarbete med bland andra Aftonbladet, Expressen, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.
  • Köp-och-säljdelen blir också digital. Bokmässan att samarbeta med Akademibokhandeln och Bokus.
  • Den del av Bokmässan som lyfter frågor inom skol- och biblioteksvärlden får namnet Bokmässans bildningshubb och omfattar 50 programpunkter. Seminarier och aktiviteter som inte är specificerade än kommer att finnas där.
  • 2020 års hedersgäst Sydafrika kommer tillbaka som temaland inför Bokmässan 2022. Sydafrika medverkar dock även i år med programpunkter i det digitala formatet.
  • Besökare som köpt entrébiljetter eller seminariekort till Bokmässan 2020 kan välja att låta köpet gälla för Bokmässan 2021, eller få pengarna tillbaka.
  • Utställare vid Bokmässan 2020 kommer att kunna välja mellan att avboka sitt deltagande och få pengarna tillbaka eller återboka sin monter till 2021 med en rabatt.

Hör Frida Edman, mässansvarig, berätta i klippet ovan.

Frankfurt anordnas som vanligt

Samtidigt meddelar bokmässan i tyska Frankfurt att man kommer att arrangera en fysisk mässa. Evenemanget lockar runt 300 000 besökare och har anor ända tillbaka till 1400-talet, då Johann Gutenberg började trycka böcker i den närliggande staden Mainz.

Enligt arrangörerna till mässan i Frankfurt har lokala myndigheter gett grönt ljus för en bokmässa, om man följer riktlinjer kring hygien och distansering för att förhindra fortsatt smittspridning. Datumen för bokmässan är 14–18 oktober och arrangörerna säger att man förväntar sig besökare från hela Europa och kanske ännu längre bort, beroende på hur resemöjligheterna ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.