Att få vara en del av de olympiska spelen är en ära för många sporter, men beslutet är också kontroversiellt inom breakingkulturen. Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Breakdance blir OS-gren: ”Behöver det för att växa”

Uppdaterad
Publicerad

Bboys och bgirls som dansar breaking tävlar i OS i Paris 2024. Att få vara en del av de olympiska spelen är en ära för många sporter, men beslutet är också kontroversiellt inom breakingkulturen.

– Många är rädda att det ska bli mer en sport, än en kultur. Jag ser inte att det är ett problem. För tio år sedan hade jag nog inte heller gillat idén med att det blir en OS-gren. Men jag ser också potentialen, att det kan skapa möjligheter. Scenen behöver det här för att växa, säger Tobias ”Marre” Marin som har varit en del av den svenska breakingscenen sedan 1994.

Fullt i klasserna – för tio år sedan

Breaking har funnits i drygt 50 år och för många väcks kanske bilder från 80-talet med ungdomar som spinner på rygg och huvud med en åskådarskara omkring sig. Men intresset och dansarna har levt kvar och nya har tillkommit. Men tillväxten är inte tillräcklig, åtminstone inte i Sverige.

– För tio år sedan, när jag undervisade, så hade vi fulla klasser hela tiden. Då syntes breaking på ett helt annat sätt än vad det har gjort de senaste åren. Det fanns mycket musikvideos och danstävlingar på tv där breaking syntes. Idag har inte det funnits på många år och vi ser att det på något sätt dödar kulturen, säger Tobias Marin.

Både underground och kommersiellt får plats

Under flera år har Tobias Marin undervisat, anordnat workshops och tävlingar i förhoppning om att få breakingscenen i Sverige att växa. Olympiska spelen kan vara en faktor som ökar intresset. Även om det kan finnas de som är skeptiska.

– Vi har redan stora internationella tävlingar. Det har funnits i breakingvärlden väldigt länge och vi har både den här undergrounddelen och den kommersiella delen. Det ena behöver inte utesluta den andra. Det kommer alltid finnas delade meningar om vad som är rätt eller fel. Men vem kan bestämma det? Det är upp till enskild person att välja, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.