Förutom de ovan nämnda musikerna har också Ted och Kenneth Gärdestad, Marie Bergman, Europe och Kai Gullmar valts in. Gärdestad-bröderna och Kai Gullmar valdes in postumt. De sju nya invalda sällar sig till tidigare invalda artister som ABBA, Kent och Lill-Babs.
För att komma i fråga för en plats i Swedish Music Hall of Fame måste artisten eller musikskaparen ha skivdebuterat minst 20 år tidigare, ha gjort bestående insatser för svensk musik och haft betydande inflytande över populärmusikens utveckling i Sverige. En jury bestående av fem kulturjournalister väljer ut musikerna.
– Efter intensiva diskussioner har vi valt ut en brokig bukett som representerar Sveriges finest – från 20-talet till 90-talet. Pionjärskap och power kan handla om miljoner sålda skivor, men också att ha tagit ett steg som ingen tidigare har tagit, säger juryns ordförande Anna Charlotta Gunnarson i ett pressmeddelande.
I samband med årets inval öppnar också en Hall of Fame-utställning på Scenkonstmuseet i Stockholm med hyllningsfilmer och föremål kopplade till de invalda musikskaparna.
Kenneth Gärdestad fick beskedet innan sin död
Ted och Kenneth Gärdestad är tillsammans en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivarduor. Deras låtskatt består av superhits som Himlen är oskyldigt blå, Satellit och Sol, vind och vatten. Kenneth hann få besked om hedersutmärkelsen innan han gick bort för två månader sedan.
– Han tystnade lite, sedan sa han ”åh, vad härligt, det där känns jättebra”, berättar Charlotte Wiking, vd för Swedish Music Hall of Fame.
Skivan uppnådde kultstatus – 25 år senare
Doris Svensson släppte år 1970 skivan Did You Give the World Some Love Today Baby, som inte blev någon försäljningssuccé förrän 25 år senare. Då hade skivan uppnått kultstatus och blivit ett eftertraktat samlarobjekt. Doris Svensson hade då sedan länge lagt ner musikkarriären, men flera låtar från skivan har använts i reklamer och tv-serier.
Doris Svensson själv var inte närvarande i Stockholm utan hennes dotter Lotta Olsson var på plats i hennes ställe.
– Det betyder jättemycket för henne, hon är jättehedrad och stolt över det här erkännandet så långt efter. Mamma tycker att det är fantastiskt kul att så många unga lyssnar på hennes musik, säger hon.
”En tillhörighet att lyssna på Broder Daniel”
Broder Daniels sångare Henrik Berggren var inte på plats men de medlemmar som var där tyckte att det var fint att bli invalda och resonerade lite kring bandets popularitet.
– Jag tror att det är en tillhörighet, att lyssna på Broder Daniel. Man pratar ofta om utanförskap när det handlar om Broder Daniel men jag tror att det är tvärtom och att det samlar folk istället, säger den tidigare gitarristen Johan Neckvall.
Broder Daniel debuterade 1995 med skivan Saturday Night Engine och var under tio år ett av Sveriges mest inflytelserika band. Deras låt Shoreline har blivit ett kulturfenomen som hyllats med bland annat en minnessten i Slottskogen i Göteborg.
En pionjär inom HBTQ-kretsar
Kai Gullmar var schlagerkompositör och sångare, mest känd för att ha komponerat musiken till Swing it, magistern som spelades in av Alice Babs. Förutom sina kompositioner är hon känd som en pionjär inom hbtq-kretsar eftersom hon klädde sig i traditionella manskläder och levde öppet som homosexuell.
Europe är ett av Sveriges mest kända hårdrocksband som fick en världshit med låten The Final Countdown 1986. Låten toppade listorna i totalt 26 länder, från Sydafrika till Argentina. Bandet har släppt elva skivor och åkt på flera världsturnéer.
Har vunnit Melodifestivalen tre gånger
Marie Bergman är en svensk sångare som har vunnit Melodifestivalen tre gånger. Hon var ensam om den bedriften tills Carola Häggkvist vann sin tredje seger år 2006. Marie Bergman är dock, tillsammans med sin grupp Family Four, ensam om att ha vunnit två år i rad. Det gjorde de 1971 och 1972.
Titiyo har varit frekvent förekommande i svensk popmusik i nästan 30 år. Hennes genombrott kom 1989 med låten Talking to the Man in the Moon. Hon har vunnit fyra Grammisar, bland annat för Bästa kvinnliga pop/rockartist och Årets låt.