Brottsofferjouren ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga före, innan och efter en rättsprocess. Organisationen är väl medveten om det växande problemet med brottsoffer vars vittnesmål används som dramatiserande inslag i true crime-historier – senast i HBO:s nya dokumentärserie Knutby – i blind tro.
Saknas tillit
Traditionella medier omfattas av det medieetiska systemet som reglerar hur känsliga uppgifter om privatpersoner och brottsoffer exponeras och sprids i medier, och förhindrar att privatpersoner far illa av mediernas publiceringar. Men nyare medier som strömningstjänster och poddar är inte anslutna till det medieetiska systemet och är därmed inte skyldiga att följa reglerna.
– Tillit till det medieetiska systemet finns inte hos förhörspersonerna, säger Sven-Erik Alhem, ordförande på Brottsofferjouren.
Vilka råd kan du ge till brottsoffer som far illa av den här typen av publiceringar?
– Man kan få ett medmänskligt stöd genom att vända sig till oss. Men man kan också påverka genom att säga till någon i rätten att man bara medverkar om ljudupptagning för allmänhetens räkning inte äger rum, säger Sven-Erik Alhem.
Kritisk till ljudupptagning
Alla rättegångar i Sverige spelas in och går att begära ut som ljudfil, som en offentlig handling.
Enligt Sven-Erik Alhem har ljudupptagningen blivit problematisk, eftersom ljudfilerna i allt större utsträckning används utan brottsoffers godkännande och på sätt som gör att de far illa.
Att ansluta till exempel poddar och strömningstjänster till det medieetiska systemet är inte ett tillräckligt säkert sätt att skapa en trygg stämning i rättsalarna. Brottsoffren behöver i högre grad själv kunna styra över vad som kan spridas vidare som allmänna handlingar, menar Sven-Erik Alhem.
– Det är viktigt att det inte är fler stängda dörrar mot allmänheten än nödvändigt när det gäller rättsprocesser, det vill jag understryka. Men förhörspersoner ska inte känna oro för att deras utsagor ska spridas på sociala medier eller poddar, då finns en risk att de inte ens ställer upp, säger han.