– Det rör sig om så pass allvarliga brott, som ska ha ägt rum i närtid och där åtal pågår. I det läget blir det särskilt kränkande mot brottsoffret och anhöriga. Det blir också provocerande för brottsoffer i allmänhet, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för brottsofferjouren.
De två artisterna Yasin och Haval misstänks för inblandning i en uppmärksammad kidnappning. Yasin misstänks för att ha varit delaktig i planeringen av ett första kidnappningsförsök – som dock misslyckades.
Nekar till anklagelser
Haval misstänks för att ha varit delaktig när den misstänkta kidnappningen väl genomfördes, och det efterföljande rånet.
Brottsmisstankarna rör en händelse där en minderårig artist ska ha lurats till en lägenhet där elva maskerade, beväpnade personer sedan misstänks ha hotat, rånat och fotograferat personen i utpressningssyfte.
Såväl Haval som Yasin nekar till anklagelserna. Kulturnyheterna har sökt Yasins advokat som inte vill kommentera anklagelserna vidare.
Havals advokat säger till Kulturnyheterna att hans klient är glad över nomineringen och att misstanke om brott inte borde stå i vägen för priser av kulturella prestationer.
Grammisjuryn: Sympatiserar inte med gärningarna
Sven-Erik Alhem förstår att situationen är svårhanterlig och att man är oskyldig tills motsatsen bevisats, men tycker att det hade varit klädsamt att vänta med att nominera eller prisa artisterna, med tanke på allvaret i brotten de anklagas för.
Grammisjuryn vill inte ställa upp på en intervju men skriver i en skriftlig kommentar att:
”Grammis sympatiserar naturligtvis inte med de gärningar de är misstänkta för, men står fast vid vår åsikt om att den konstnärliga prestationen måste kunna bedömas utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för. Vi har valt den positionen, då vi och andra hyllningar av konstnärligt skapande annars riskerar att drunkna i mer eller mindre godtyckliga rättsliga eller moraliska gränsdragningar.”