De senaste åren syns cannabis i allt fler svenska serier och filmer. Foto: Grafik: Leif Sandberg/ SVT

Cannabis allt synligare i svensk tv och film: ”Mer accepterat i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Från moralism till familjeprogram. Cannabis har blivit vanligare i svensk film och tv. Enligt branschen ligger utvecklingen i USA bakom den mer tillåtande attityden till drogen i svensk underhållning.

– Det har blivit mer accepterat att skildra, säger Robert Andersson, manusförfattare till tv-serien Boys.

– När cannabis har gestaltats i svensk film och tv har det varit som varnande exempel. Men nu börjar vi se cannabis i mer vardagliga sammanhang, säger Ulrik Tylö, producent för SVT Edits kortdokumentär Hollyweed – nu även i Sverige?

Den illegala drogen har skildrats i svenska produktioner tidigare. Bland annat i Staffan Hildebrandts klassiker G som i gemenskap (1983). Då kritiserades filmen hårt för ”otidsenlig moralism”. Men de senaste åren har cannabis blivit ett allt synligare inslag i svensk tv och film, och tonen har ändrats. 

Realism framför moralism 

I populära tv-serier som Störst av allt, Eagles och Festen röker ungdomar ur olika samhällsklasser på. Anton Nyberg är en av manusförfattarna till Eagles och ville skildra ungas bruk av alkohol och andra droger realistiskt.

– Under vår research såg vi att ungdomar tar mycket droger, och jag upplever att deras syn på droger också är mycket mer normaliserad i dag, säger Anton Nyberg.

Enligt en studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som presenterades förra året, har cannabisanvändningen ökat bland hela befolkningen från 2,5 procent 2013 till 3,6 procent 2017, vilket är den högsta siffran som hittills noterats i Sverige. Unga män mellan 17 och 29 år rökte mest.

”Vanliga människor som använder cannabis”

De senaste åren märks cannabis också i lättsammare produktioner. Serier som Bonusfamiljen och Boys visar att cannabis inte längre är reserverat för socialrealister och skildrare av ungdomskultur. 

– Vi var först med att inte bara skildra “knarkare som knarkar”, utan vanliga människor som använder cannabis, säger Robert Andersson, en av manusförfattarna till Boys. 

Vill inte romantisera 

Robert Andersson ville visa en verklighet han själv upplevt i 25-årsåldern i innerstadsmiljö, utan att vare sig moralisera eller försköna cannabisrökandet. 

– Vi ville visa lugnet, friheten, den upplevda känslan av ökad kreativitet. Men också depressionerna, paranoian och tomheten som kan uppstå, säger han. 

Varför tror du att vi nu ser cannabis i lite högre utsträckning än man kanske varit van vid i svensk tv och film? 

– Cannabis har blivit mer utbrett, främst bland unga men egentligen ganska högt upp i åldrarna tror jag. Därför är det också mer accepterat att skildra. 

USA:s inverkan på Sverige 

Robert Andersson tror också att amerikansk populärkultur ökat acceptansen i Sverige. 

– I och med att det är så oerhört accepterat i USA och skildras så ofta i amerikanska serier så tror jag det blivit mer accepterat att visa även i Sverige. 

Men än så länge finns stora skillnader i hur svensk tv skildrar cannabis jämfört med amerikansk, enligt Robert Andersson.

– Där kanske det överromantiseras, man visar inte så mycket negativa sidor utan normaliserar snarare. Å andra sidan speglar det verkligheten för cannabis är mer normaliserat i USA och stater legaliserar, säger han och lägger till: 

– I Sverige kanske cannabis kommer att bli vanligare i tv-serier, jag tror inte det kommer bli ovanligare i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.