• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En stor internationell studie visar att psykosrelaterade sjukdomar ökar vid daglig användning av cannabis. Foto: Mathew Sumner/AP/TT

Studie: Bruk av mycket och stark cannabis kan öka risken för psykos

Uppdaterad
Publicerad

Den som använder stark cannabis ofta kan ha en ökad risk för att drabbas av psykos. Det visar en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Psychiatry.

Sambandet mellan just psykossjukdom och cannabisanvändning är välkänt. Det är också välkänt att starkare cannabis, med en högre halt av det rusgivande ämnet THC, är associerad med högre risk för inte bara psykossjukdom utan även beroende.

I den nya studien som utförts av forskare vid King’s College i London ger man ytterligare tyngd åt detta samband.

Vad forskarna dock inte kan säga är om det handlar om ett så kallat kausalt samband, alltså att cannabis i sig orsakar psykossjukdomarna eller om det är andra faktorer som förklarar sjukdomarna och cannabisanvändningen. Det kan också vara så att människor som ligger i riskzonen för att utveckla exempelvis schizofreni i högre utsträckning använder cannabis, till exempel för att lindra sina symptom eller för att de påverkas annorlunda av drogen än andra människor.

Risken som högst vid dagligt bruk

Sambandet finns också till andra droger, som tobaksrökning. Även gener och miljöfaktorer under uppväxten påverkar risken att utveckla psykossjukdom.

I studien, som utfördes på elva platser i Europa och en i Brasilien, kan man också se att risken är som högst vid dagligt bruk av drogen. Enligt studien är risken hela fyra gånger högre för den som använder starkare cannabis med en minst tioprocentig halt av den psykoaktiva ingrediensen THC dagligen. 

I en nyligen publicerad studie kunde man se att just den starkare varianten av cannabis är på frammarsch och att snittstyrkan på cannabis i Europa och USA ökat från 8,9 procent 2008 till 17,1 procent 2017.

Amir Englund är cannabisforskare vid King’s College och tycker att studien är intressant. 

– Den bekräftar vad vi vet sedan tidigare, att det finns en ökad risk för psykossjukdom hos de som använder starkare former av cannabis. 

– Men den här typen av studier kan inte slå fast om det är frekvent användning av starkare cannabis som verkligen orsakar de här patienternas problem även om vi inte kan utesluta det. Det skulle kunna vara så att cannabis är orsaken till sjukdomen hos vissa eller att patienter med psykos föredrar starkare cannabis, eller både och. 

Amir Englund är dock noga med att påpeka att eftersom man nog aldrig kommer att få ett definitivt svar på frågan bör man ta sambandet på allvar och försöka få ner bruket av högpotent cannabis, speciellt hos människor som är sårbara för psykossjukdom.

Cannabis med hög TCH-halt ökar i USA

Frågan om styrkan på cannabis är extra aktuell i dag eftersom allt fler delstater i USA och även länder som Kanada och Uruguay har legaliserat cannabis. Och även om styrkan på cannabis främst ökade under tiden drogen var olagIig, kan man i USA, där få restriktioner finns kring produkterna, se att efterfrågan och tillgången på cannabis med hög THC-halt ökar, vilket alltså kan vara ett problem.

– Därför behöver vi en mindre polariserad debatt om hur vi på ett effektivt sätt kan minska tillgången på och användningen av mer skadliga, starkare, former av cannabis, säger Amir Englund, som bland annat just forskar på hur man kan minska risken för skador hos människor som använder cannabis.

Denna nyhetstext var i en tidigare version publicerad i ett kortare format från nyhetsbyrån TT. Texten är nu ändrad och uppdaterad av SVT Nyheter för att tydligare förklara innehållet i den aktuella studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.