Foto: TT

Vantolkade Beatleslåtar och hippieerans slut – så påverkade Charles Manson kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Mördaren och tidigare sektledaren Charles Manson har haft stor påverkan på den amerikanska populärkulturen, främst som inspiration, men även som kreatör.

Charles Manson har gått bort vid 83 års ålder, rapporterar TMZ.

Manson ledde under 1960-talet en sekt kallad ”familjen” och år 1969 övertygade han medlemmarna i sekten att mörda sju personer. Ett av offren var regissören Roman Polanskis fru – den höggravida skådespelaren Sharon Tate.

Manson dömdes sedermera för mord och stämpling till mord och satte inte bara skräck i Hollywood utan var även en aspirerande gitarrist som trodde att Beatles-låten Helter Skelter innehöll budskap om ett kommande raskrig.

Bjöd hem sektmedlemmar

Beach Boys-sångaren Mike Love har sagt att det värsta som hände bandet var när hans kusin, trummisen Dennis Wilson, träffade Charles Manson. Wilson lärde känna Manson 1968, före de berömda morden. Wilson hade bjudit hem två kvinnor till sitt hem, ovetandes om att de var medlemmar i Mansons sekt.

Enligt en intervju i tidningen Record mirror från 1968 berättar Wilson att han och Manson skriver musik tillsammans och Wilson presenterade Manson för skivproducenten Terry Melcher. Wilson finansierade ett av Mansons album, som aldrig släpptes. Däremot släpptes Mansons album Lie: The love and terror cult 1970.

I augusti 1968 hotade Charles Manson Beach Boys-trummisen och de två gled isär.

Skrev Beatles-citat på vägg – i blod

Charles Manson var, likt många andra vid den här tiden, i det närmaste besatt av The Beatles. På brottsplatsen för ett av morden begångna av Manson-familjen hade orden Healter [sic] Skelter skrivits på väggen med offrets blod.

Manson trodde att Beatles-låtar som Blackbird och Helter Skelter förutspådde ett apokalyptiskt raskrig mellan svarta och vita där Helter Skelter hade något att göra med Apokalypsens fyra ryttare.

Susan Atkins, en av sektmedlemmarna som dömdes för morden utförda av sekten tillsammans med Patricia Krenwinkel och Leslie Van Houten, kallades av Manson för ”Sexy Sadie” – efter Beatles-låten med samma namn. Åtminstone tre av Beatlarna har efter rättegången mot Charles Manson uttryckt sin bestörtning över kopplingen.

Filmatisering av åklagarens bok

I filmen och tv-serien Helter Skelter från år 1976 respektive år 2004 skildras händelserna rörande ”familjen”. Båda verken är baserade på en bok skriven av Manson-fallets åklagare, Vincent Bulgosis. Men även stop-motion-skräckkomedin Live Freaky! Die Freaky! från år 2006 av regissören John Roecker har baserats på Manson-morden.

Skräckrockaren Marilyn Manson tog efternamnet Manson just efter Charles Manson – och har beskrivit det som en symbol för ondska.

Den svenska forskaren och författaren Micael Dahlen intervjuade bland annat Charles Manson för att skriva sin bok ”Monster”. En bok som undersökte just ondska och det genom intervjuer med några av världens mest kända massmördare, däribland Manson. Men även den verklige Hannibal Lector.

– De är obehagliga typer som har gjort vidriga saker, men de är pusselbitar för att förstå världen omkring oss, säger Micael Dahlén till Aftonbladet i samband med boksläppet år 2011.

Slutet för hippierörelsen

Förutom att Manson inspirerat otaliga verk – boken Flickorna av Emma Cline, tv-serien Aquarius och tio avsnitt av podden You must remember this när några exempel på senare år – är hans inverkan kanske störst på den amerikanska hippiekulturen.

Tankarna och fri kärlek och kollektivism var en förutsättning för att Manson skulle kunna starta sin sekt.

Många har pekat ut Charles Manson och de mord hans anhängare utförde som spiken i kistan för hippierörelsen. Bilden av rörelsen som fredlig och kärleksfull fick sig en ordentlig törn efter morden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.