Charlotte Brändström, regissör, Maktens ringar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säsong två av ”Maktens ringar” är ”mörkare, råare och mer dramatisk”, enligt svenska regissören Charlotte Brändström. Foto: Oscar Fries/SVT/Amazon Prime Video

Charlotte Brändström har regisserat ”Maktens ringar”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Brändström har gjort fransk långfilm, Wallander-filmer och flera avsnitt av de största amerikanska tv-serierna. Nu har hon regisserat fem avsnitt av säsong två av ”Maktens ringar”, som kretsar kring Sauron.

– Förra säsongen behövde vara som den var. Somliga fans var inte nöjda med det, säger hon till Kulturnyheterna.

Charlotte Brändström brukar få epitetet ”doldis” – trots att hon jobbar för de största strömningsbolagen med serier som ”Shogun”, ”The outsider”, ”The witcher” och inte minst ”Maktens ringar”. Ofta i genrer som skräck, thriller, fantasy och sci-fi.

– Det som är intressant är det som kan ge en bildmässig stil och det gör ofta de mörka scenerna, säger hon.

Börjar med närbild

Kanske beror Charlotte Brändströms blygsamma berömmelse på att tv-serieregissörer sällan får samma uppmärksamhet som den som sätter ramarna för seriens berättelse, showrunnern eller serieskaparen.

Ofta kommer flera regissörer in och jobbar på olika avsnitt inom en säsong, men det går att känna igen ett Brändström-avsnitt.

– Jag börjar alltid med en närbild. Om man tittar på mina avsnitt, sex och sju från första säsongen (av ”Maktens ringar”), och även Shogun-avsnittet jag gjorde, så börjar de alltid med närbilder. Jag tror att det får publiken att komma in i serien emotionellt.

Råare och mörkare

Första säsongen av ”Maktens ringar”, som utspelar sig innan ”Sagan om ringen”, ska ha varit den dyraste tv-serien som någonsin gjorts, sett till produktionsbudgeten. Men färre än hälften av tittarna såg klart alla avsnitt, trots övervägande positiv kritik från recensenter.

– Förra säsongen behövde vara som den var, för att förklara allting. Somliga fans var inte nöjda med det – och somliga tyckte om det. Säsong två går in mer i karaktärerna och är mörkare och råare, säger Charlotte Brändström.

Se intervjun med Charlotte Brändström och tjuvkika på delar ur serien i klippet. ”Maktens ringar” säsong två har premiär på Amazon prime video 29/8.

Charlotte Brändström – verk i urval

”Maktens ringar” säsong 1 och 2 – sju avsnitt (2022 och 2024)

”Shogun” – ett avsnitt (2024)

”Den osannolika mördaren” – fem avsnitt (2021)

”The outsider” – ett avsnitt (2020)

”The witcher” – ett avsnitt (2019)

”Madame secretary” – åtta avsnitt (2015 – 2019)

”Grey's anatomy” – ett avsnitt (2016)

”Disparue” – åtta avsnitt (2015)

”Johan Falk: Kodnamn Lisa” film (2012)

”Wallander – hämnden” film (2009)

”A business affair” film (1994)

”En stormig sommar” film (1989)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.