Tittarsiffrorna för ”Maktens ringar” dalade under seriens gång. Foto: Amazon studios

Flopp för storsatsningen ”Maktens ringar” på Amazon prime

Uppdaterad
Publicerad

Amazon prime-serien ”Maktens ringar” blev inte den hit som företaget hoppades på. 45 procent av tittarna globalt såg färdigt Sagan om ringen-serien, som uppskattades vara världens dyraste tv-produktion när den hade premiär förra året, skriver Hollywood reporter.

Amazongrundaren Jeff Bezos dröm om ett eget ”Game of thrones” ser ut att få vänta.

Storsatsningen ”Sagan om ringen: Maktens ringar” hade premiär hösten 2022 och öppnade starkt, serien blev strömningstjänsten Amazon primes största seriedebut hittills. Den sades även vara världens dyraste tv-serie med en budget på 715 miljoner dollar.

Men siffrorna dalade i takt med att seriens åtta avsnitt släpptes veckovis. 37 procent av tittarna i USA såg klart serien, samma siffra internationellt var 45 procent. 50 procent hade varit en acceptabel siffra, enligt interna källor till Hollywood reporter.

Amazonchefen: Håller inte med

Jennifer Salke, som är chef för Amazon studios, har tidigare kallat den första säsongen för ett ”kulturellt definierande ögonblick” och delar inte bilden av att serien gått dåligt. Till tidningen säger hon att:

– Den här viljan att måla upp serien som något annat än en framgång – det speglar inte de konversationer jag har internt.

Hon utlovar att den andra säsongen kommer innehålla med ”dramatiska twister nu när första säsongens uppbyggnad är klar.

Netflix störst med originalserier

Data från det amerikanska publikmätarföretaget Nielsen visar att Amazon generellt haft svårt att ta sig förbi konkurrenten Netflix som höll de tio högsta placeringarna för mest tittade originalserier under 2022. Amazon kommer in först på en elfte plats med satiriska superhjälte-serien ”The boys”.

Vad gäller seriens mottagande hos kritiker var det någorlunda svalt. Kulturnyheternas kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg kallade serien ”en blodfattig 'Game of thrones'-kopia”

I klippet nedan kan du se Kulturnyheternas recension av ”Maktens ringar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.