Under måndagen presenterade Folkhälsomyndigheten rekommendationer för barns skärmanvändning.
– Det finns ingen forskning som visar att det finns något positivt med att barn 0-2 år tar del av skärmen, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Skärmtid för barn under två år bör undvikas, men skulle barnet råka hamna framför skärmen ändå förklarar hon att det är viktigt att en förälder är med och berättar för barnet vad som händer.
Bolagens ansvar
Folkhälsomyndigheten uppmanar techbolagen att göra vad de kan för att skapa bättre skärmvanor hos barn. Bland annat genom tid- och åldersgränser, minska risken att barn exponeras för skadligt innehåll och överlag göra det svårare för barn att fastna framför skärmen under långa perioder.
Men utöver techbolagens plattformar för sociala medier producerar även public service-bolagen innehåll för de allra yngsta barnen.
Både SVT Barn och Sveriges Radios Barnradio är populära bland småbarnsfamiljer.
– Sveriges Radio och Barnradion erbjuder ju i huvudsak ett innehåll som inte kräver en skärm så på det viset tar vi redan ett ansvar, säger Per Palmqvist som är samordnare på Barnradion.
Enligt honom har Sveriges Radio en produktion som riktar sig specifikt till barn mellan 0-2 år, ”Bebispodden”.
”Kan inte förhindra att föräldrar använder utbudet”
I fjol presenterade Barnläkarföreningen liknande skärmråd för barn under två år.
Sedan dess berättar Safa Safiyari, chef för SVT Barn, att man genomfört vissa förändringar. Som att innehållet numera främst är riktat till barn som är två år och uppåt.
– Vi har ett utbud som börjar någonstans kring två men sedan kan inte vi förhindra att föräldrar använder det här utbudet för barn som är under två.
Hör mer i videon.