Dags för final i Melodifestivalen – ”Svårt att ta in”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Sveriges representant i Eurovision song contest utses. När finalen i Melodifestivalen går av stapeln på lördag tävlar 12 bidrag om den åtråvärda sångfågeln.

Melodifestivalen 2023 börjar närma sig sitt slut. Efter förra veckans semifinal där Nordman, Theoz, Mariette och Kiana fick flest röster återstår nu bara kulmen av mello-säsongen, finalen.

Under en två timmar lång sändning ledd av Jesper Rönndahl och Farah Abadi är det tolv bidrag som tävlar om att få representera Sverige i Eurovision song contest.

Melodifestivalen 2023

Favorittippad att ta hem allting

Från deltävling fyra seglade hon direkt upp till en finalplats och med bidraget ”Tattoo” är inte Loreen bara tippad att vinna Melodifestivalen, utan även Eurovision i maj.

– Det är svårt att ta in, det bästa jag vet är när folk responderar på det jag skapar, säger Loreen till Kulturnyheterna.

Pressen från att vara favorittippad menar hon påverkar henne, men kreativiteten är alltid i fokus, berättar hon.

– Jag är bra på att blocka den biten.

Men ännu är den slutgiltiga utkomsten skriven i stjärnorna. På oddslistorna följer ukrainska Maria Sur och hennes ”Never give up” som tog henne direkt till final från deltävling två samt Marcus och Martinus som tävlar med ”Air”.

I startfältet återfinns även Jon Henrik Fjällgren, Panetoz, Mariette, Theoz och Kiana, och den som avslutar hela kalaset är Paul Rey med bidraget ”Royals”.

Kan bli sjunde vinsten – tangerar rekord

Sverige har tidigare vunnit Eurovision song contest sex gånger, varav en gång med Loreen 2012. Det enda landet som tagit förstapriset fler gånger är Irland som röstats till seger sju gånger.

Om tävlingen följer bettingsidornas siande och Sverige vinner skulle det med andra ord tangera rekord.

På grund av kriget i landet annordnas Eurovision 2023 inte i Ukraina, trots att gruppen Kalush orchestra vann tävlingen åt landet förra året. I stället hålls sångtävlingen i år i Liverpool i England och avgörs 13 maj.

I klippet ovan kan du se hur de olika bidragen laddat inför finalen.

Melodifestivalen ses direktsänt  på lördag i SVT1 klockan 20.00 och går även att se på SVT Play.

Startordning i finalen

1. ”Where you are (Sávežan)” – Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods

2. ”Rhythm of my show” – Tone Sekelius

3. ”One day” – Mariette

4. ”Air” – Marcus & Martinus

5. ”On my way” – Panetoz

6. ”Never give up” – Maria Sur

7. ”Six feet under” – Smash Into Pieces

8. ”Where did you go” – Kiana

9. ”Släpp alla sorger” – Nordman

10. ”Tattoo” – Loreen

11. ”Mer av dig” – Theoz

12. ”Royals” – Paul Rey

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2023

Mer i ämnet