– Damernas Detektivbyrå började sälja i USA, intressant nog. Jag tror de var traumatiserade efter 9/11 och behövde något lugnande. Jag tror de upplevde Mma Ramotswes sällskap lugnande – hon är någon man vill sitta ner och dricka te med. Och det är mycket tedrickande i böckerna, säger Alexander McCall Smith.
Skriver alltid lyckliga slut
Damernas Detektivbyrå fyller 25 år nästa år. Sedan den första boken kom 1998 har den översatts till 46 språk och sålt i fler än 30 miljoner exemplar. Men böckerna om Mma Ramotswe är långt ifrån de enda han skrivit. Sammanlagt har Alexander McCall Smith skrivit 115 böcker – och alla har de en sak gemensam.
Skriver du alltid lyckliga slut?
– Ja, nästan alltid. Förmodligen alltid, säger han till Kulturnyheterna.
– Den här världen är i någon mening dränkt i tårar. Men det är inte den enda sanningen. Det finns en annan berättelse också, en mer positiv berättelse. Och jag anser att författare har rätt att bestämma vilken del av den mänskliga erfarenhetens spektrum de vill fokusera på, säger Alexander McCall Smith.
Anklagats för kulturell appropriering
Men serien har också kritiserats eftersom deras författare, en vit man, skriver om en afrikansk kvinna i en annan världsdel. En diskussion om ”kulturell appropriering” har förts vid sidan om succén.
– Jag förstår vad folk menar. Men jag anser att berättelser är universella och att mänskliga erfarenheter bör delas. Mina romaner utspelar sig över hela världen: Skottland, Australien...
Sverige.
– Till och med Sverige! Där ser du!
Skrivit en serie om småbrott i Malmö
Alexander McCall Smith menar att så länge man inte ljuger om vems ärenden man går, och fokuserar på det goda, är det fullt tillåtet att skriva om vad som helst även utan att göra research. En av Alexander McCall Smiths mindre kända romanhjältar heter Ulf Varg och löser brott i svenska Malmö.
Genren kallar McCall Smith för Scandinavian Blanc.
– Ulf Varg är inspektör vid Avdelningen för känsliga brott. Och självklart tar han sig an löjliga fall. Jag har tagit omvärldens klichébild av Sverige och förhöjt den. Det har verkligen varit roligt att skriva, säger Alexander McCall Smith.