– Det är klart att gallerister har ett ansvar, men bör det han gjort räknas som brottsligt? Jag är inte jurist men jag blev förvånad över domen mot Henrik Rönnquist, säger Dennis Dahlqvist.
Att en gallerist döms för brott på det här sättet är mycket ovanligt. Dennis Dahlqvist känner inte till något liknande fall och ställer sig frågande till hur domen kommer påverka inställningen bland gallerister framöver.
Han nämner konstnären Carl Michael von Hausswolffs verk gjord av aska från ett koncentrationsläger. Verket väckte skarp debatt när det i fjol ställdes ut på ett galleri i Lund. Hausswolff anmäldes för att ha stulit och skändat mänskliga kvarlevor, en förundersökning som sedan lades ned.
”Stuckit in näsan i det här med flit”
Men Dahlqvist vill minnas att det aldrig var tal om att galleristen skulle vara föremål för någon brottslig anklagelse.
– I fallet med Rönnquist kan jag ändå förstå att de valde att markera. Han har varit medveten om Parks förflutna och stuckit in näsan i det här med flit. Men om man börjar tänka att gallerister ska vara några slags grindvakter tror jag att det finns en risk att de aktar sig för att ta in konst som kan anses provocerande, säger Dahlqvist som tidigare själv varit gallerist.
Vem är konstnär?
Huruvida Dan Park bör ses som en konstnär eller enbart en provokatör har debatterats i samband med mediebevakningen av honom. Men för Dahlqvist är det självklart.
– Tyvärr är han en konstnär. I och med att han ställer ut så är han faktiskt det, om än en förvirrad sådan, säger han.
Dennis Dahlqvist menar att Dan Park har missförstått en central del av konstnärskapet.
– Han har fallit offer för en romantisk konstnärsmyt om att konsten skulle vara fri. Men det är den inte. Den lyder under precis samma lagar och regelverk som allt annat.
Både Park och galleristen Rönnquist fälldes för hets mot folkgrupp. Dan Park dömdes till fängelse i sex månader och Rönnquist till villkorlig dom och 150 dagsböter.