Hoi Publishings vd Lars Rambe hade hoppats att köpet av danska Short Stories skulle förbättra koncernens resultat. I stället blev det konkurs. Foto: Conny Palmkvist

Danskt dotterbolag till Hoi Publishing försätts i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Det danska bokförlaget Short Stories ApS ägs sedan 2023 av svenska Hoi Publishing. Nu försätts bolaget i konkurs.

Short Stories ApS hette tidigare Superlux Aps och grundades i Odense 2018. Förlaget har enligt sajten Boktugg en katalog på 150 titlar, bland annat deckare och thrillers, och köptes upp av svenska Hoi Publishing 2023. Då beskrev Hois vd Lars Rambe köpet som ”en milstolpe” och man räknade med att affären både skulle öka koncernens omsättning och förbättra resultatet. Men nu försätts alltså det danska förlaget i konkurs.

Stor skuldsättning

Bakgrunden till konkursen beskrivs i ett pressmeddelande från Hoi Publishing som att den tidigare ledningen på Short Stories skapat en ekonomisk situation med stor skuldsättning. Vidare skriver man att försämrade avbetalningsvillkor på gamla skatteskulder gjorde fortsatt drift av verksamheten svår, och att den danska staten tackat nej till moderbolagets förslag på avbetalningsplan.

Författardrömmar

”Därmed kunde i slutänden en frivillig likvidation inte genomföras utan den beslutade avvecklingen fick då istället ske i form av en konkursansökan”, skriver Lars Rambe.

Ser positivt på effekterna

Tidigare i år köpte Hoi Publishing även upp danska Historia Group ApS och just nu pågår ett fusionsarbete mellan Hois danska förlagsgren Hoi Forlag ApS och Historia Group. I pressmeddelandet skriver Lars Rambe att Short Stories ApS var planerat att avvecklas och man ser positivt på de långsiktiga effekterna av konkursen.

Hoi Publishing beskriver sig själva som Sveriges ledande hybridförlag och de börsnoterades 2022. I Kulturnyheternas granskning som publicerades i början på oktober kritiserades hybridförlagens affärsmodell av författare som känner sig lurade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Författardrömmar

Mer i ämnet