Anton Vretander berättar varför spelvärlden är så benägen att drabbas av informationsläckor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Insomniac och Rockstar är några av de spelstudios som de senaste åren drabbats av omfattande informationsläckor. Se varför branschen är särskilt drabbad i klippet. Foto: Jörgen Söderström/Arkiv/Skärmdump

Därför drabbas tv-spelvärlden av många läckor: ”Räcker med en skärmdump”

Publicerad

De senaste två åren har spelbranschen drabbats av ett stort antal läckor. Två sticker ut och beskrivs som de största någonsin.

– Det kan få konsekvenser för hela branschen, säger speljournalisten och poddaren Anton Vretander.

Spelåren 2022 och 2023 präglades av många informationsläckor och dataintrång.

Mest uppmärksammat blev amerikanska studion Rockstar games, som ligger bakom GTA-serien, som i september 2022 utsattes för en omfattande cyberattack.

I december 2023 hände något liknande spelstudion Insomniac (Spider-man, Ratchet & clank) när en hackergrupp läckte stora mängder spelmaterial och personuppgifter för de anställda.

Se varför spelbranschen är så utsatt i klippet ovan.

UPPMÄRKSAMMADE läckor i spelvärlden 2022-2023

Rockstar (september, 2022): Timmar av utvecklingsmaterial från kommande ”GTA 6” släpps till allmänheten av en hackare.

Insomniac (december, 2023): Stor mängd företagshemligheter om kommande stora, dyra, titlar släpps av en hackergrupp. Även personuppgifter på de anställda släpps.

Nintendo (maj, 2023): Spelet ”Zelda: Tears of the kingdom” läcker i sin helhet två veckor innan planerad release.

Bethesda (augusti, 2023): De inledande första 45 minuterna av en av årets största spel, ”Starfield”, läcker. Nära att hela spelet släpps av en hackare.

Ubisoft (september, 2022): Det faktum att studion Ubisoft utvecklar uppföljaren ”Assassin's creed: Mirage” avslöjas av en utomstående via Twitter.

Overdose (november: 2022): Bilder från ett kommande skräckspel utvecklat av profilen Hideo Kojima läcker och bilder av spelet sprids på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.