Claus Ladegaard, vd danske filminstitutet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Claus Ladegaard, vd på danska filminstitutet berätta om varför det går så bra för dansk film. Foto: Andreas Idén

Därför mår dansk film bättre än svensk

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för dansk film och en förklaring kan vara det danska filmavtalets finansieringsmodell. Det menar Claus Ladegaard, vd på danska filminstitutet.

– Det finns möjligheter att få ett större stöd i Danmark än i Sverige, säger han.

Sedan i höstas har Danmark ett nytt filmavtal och ett växande filmstöd. Man har bland annat drivit igenom en särskild beskattning på de globala streamingföretagen som gör att 2 till 5 procent av omsättningen omvandlas till ett kulturbidrag som ska stötta inhemsk filmproduktion i Danmark.

– Nästa år kan vi faktiskt öka filmstödet med 20 procent, säger Claus Ladegaard, vd på danska filminstitutet.

filmpolitik

Han menar att den nya finansieringsmodellen är helt avgörande för att fortsätta de danska filmframgångarna och att det har säkrat framtiden för dansk film.

– Det betyder att vi inför de närmsta fyra åren står rustade för att möta de utmaningar i att finanserna och producera film, säger Claus Ladegaard, vd danska filminstitutet.

Hör Claus Ladegaard, vd danska filminstitutet, berätta mer om dansk filmpolitik i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

filmpolitik

Mer i ämnet