• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Kulturminister kommenterar S utspel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Socialdemokraternas förslag om att sänka biomomsen som man presenterar inför det filmpolitiska toppmötet i Göteborg. Foto: Andreas Idén

Kulturministern om biomomsen: ”Varit förödande för branschen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den hårt kritiserade höjningen av biografmomsen 2017 vill Socialdemokraterna nu sänka momsen som partiet själva var med och införde.

För sju år sedan höjdes biomomsen i Sverige från 6 till 25 procent av den dåvarande rödgröna regeringen.

Sedan dess har de svenska biobesöken minskat rejält. Nu vill Socialdemokraterna sänka momsen.

filmpolitik

– Momsen är ett problem för biograferna i vårt land och de som fått bära den största konsekvensen är de mindre biograferna, säger Lawen Redar, Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, till Kulturnyheterna.

Bråk i filmbranschen

Höjningen av biomomsen kom som en följd av att det dåvarande filmavtalet upphörde att gälla och att staten fick helhetsansvar för den nationella filmpolitiken.

Momsen blev snabbt kritiserad och slog hårt mot flera glesbygdsbiografer.

– Det var nödvändigt då, men nu behöver man analysera vilka effekter det här har fått. Vi har ju tagit del av rapporter som understryker att det här inte kan vara den primära intäktskällan för svensk film, säger Lawen Redar.

Kulturministern om utspelet

Under det filmpolitiska toppmötet i Göteborg presenterade kulturminister Parisa Liljestrand (M) den kommande utredning som ska se över svensk filmpolitik.

Ministern öppnade för frågan om moms och finansiering men passade även på att kommentera Socialdemokraternas utspel.

– Jag tycker att det är intressant att Socialdemokraterna inser att deras egen politik som de införde 2017 faktiskt inte fungerar och har varit i vissa delar förödande för biobesökarna och branschen. Det är alldeles uppenbart att vi behöver ta ett omtag kring filmpolitiken, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Parisa Liljestrand (M), kulturminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kulturminister Parisa Liljestrands (M) svar på Socialdemokraternas utspel om sänkt biomoms. Foto: Andreas Idén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

filmpolitik

Mer i ämnet