• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

S kräver ny filmpolitisk utredning: ”Det är hög tid att utvärdera”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har det varit en debatt på ett filmpolitiskt toppmöte i Göteborg. Socialdemokraterna vill nu se en ny utredning efter sex år med statlig filmpolitik. 

För sex år sedan gick det gamla filmavtalet i graven och staten tog kontroll över filmpolitiken. 

Sedan dess har antalet biobesök fortsatt att minska, medan strömningstjänsternas intåg på den svenska marknaden ritat om filmkartan och skapat ytterligare konkurrens mot svensk film och biograferna. 

Nu vill Socialdemokraterna utreda filmpolitiken på nytt. 

– Vi menar att den här digitaliserade, internationaliserade, teknikutvecklade samtiden för media, rörlig bild och film gör att det finns ett stort behov att se om den politik som förs idag är samtidsenlig, säger Lawen Redar, Socialdemokraternas kulturpolitiske talesperson, till Kulturnyheterna.  

– Sverige är numera ett land som inte har någon form av audiovisuell avgift på streaming-tjänsterna, det börjar alla andra europeiska länder införa. Vi behöver åtminstone ha en utredning som ställer frågan: vad skulle det vara bra för? fortsätter hon.

Vill göra film fri från politisk styrning

Moderaterna betonar filmens konstnärliga frihet och ekonomiska förutsättningar.  

– Inom filmpolitiken så vill vi tydliggöra att den är fri från politisk styrning. Och sedan ser vi att det här med immaterialrätten är viktigt att ta tag i så att film inte blir stulen, säger Peter Ollén (M), ledamot i Riksdagens kulturutskott. 

– Sedan så har vi just nu den glädjande situationen att film är glödhet och vi har brist på nästan alla yrkeskategorier inom filmen. Och där vill vi också titta på och verka för hur politiken kan jobba för att få upp utbildningen inom de områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.