Birgitte Hjort Sørensen är en av de 1900 filmarbetare som riktar kritik mot Create denmark. I klippet besvarar talespersonen Benjamin Boe Rasmussen uppropet. Foto: TT, SVT

1 900 filmskapare i upprop: ”Dansk film på väg mot avgrunden”

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 1 900 filmskapare har tillsammans ingått ett upprop med hopp om att lösa en rättighetskonflikt som de menar hotar filmindustrin i Danmark, rapporterar Politiken.

Den danska dramaindustrin är på väg mot avgrunden. Så lyder varningen från fler fler än 1 900 danska filmskapare.

Namn som Birgitte Hjort Sørensen, Paprika Steen och Søren Malling riktar kritiken mot organisationen Create Denmark, som inte lyckats förhandla fram nya avtal med de stora strömningstjänsterna.

”En hel bransch som hittills blomstrat håller på att avvecklas, och det är en katastrof”, går att läsa i uppropet.

Stoppat produktionen i landet

Det var under 2021 som Create Denmark på uppdrag av danska konstnärsförbundet ingick ett avtal med Producentföreningen. Syftet var att säkra att filmskapare i landet skulle få bättre betalt från de stora strömningstjänsterna om deras tv-serier skulle nå en större publik. Något som tjänsterna inte gick med på.

Rättighetskonflikten har sedan dess fått bland annat Netflix, Viaplay och TV2 Play att stoppa utvecklingen av nya originalproduktioner i Danmark. Något som filmskaparna i uppropet menar har lett till en ”katastrofal situation”.

Create Denmark: ”Hade kunnat skriva på uppropet själv”

Benjamin Boe Rasmussen verkar som talesperson för Create Denmark, han medger att kommunikationen gentemot filmarbetarna varit dålig under förhandlingarna med strömningstjänsterna. Han säger också att han har förståelse för de som skrivit under uppropet och den oro de uttrycker.

– Jag hade själv kunnat skriva under uppropet och jag vill försäkra dem om att vi jobbar så hårt vi bara kan för att få till nya avtal, förhoppningsvis har vi något att visa upp i slutet av veckan, säger Rasmussen.

Men om samförståndet är så stort, hur hamnade ni i den här situationen?

– Helvetet bröt ut när strömningstjänsterna meddelade att de inte godtog avtalen så då behövde vi börja om igen och förhandla med varje strömningstjänst individuellt, och det tar tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.