Politiker tveksamma till att strömningstjänsterna ska betala för svensk film

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike måste strömningstjänster betala en andel av sin vinst till den lokala filmproduktionen och i Danmark skapade ett liknande rättighetsavtal turbulens i branschen i somras. Men i Sverige verkar det politiska intresset vara relativt svalt.

2018 röstade EU igenom en lag om att strömningstjänster som Netflix måste innehålla 30 procent europeiskt innehåll i sina kataloger. Lagen innebär att medlemsländerna också har rätt att införa krav på att strömningstjänsterna bidrar till den nationella filmproduktionen.

I flera länder finns redan krav på detta. Frankrike kräver till exempel att strömningstjänsterna ska betala 20 procent av sin omsättning i landet. Men enligt en enkät av Sveriges Radios Kulturnytt finns ett svagt stöd för liknande åtgärder i Sverige, trots att branschen är i behov av mer pengar.

Kulturvalet 2022

– Det behövs mer medel till svensk film, det är helt klart. Hur det ska ske är till syvende och sista en fråga för politiken, säger Svenska filminstitutets vd Anette Novak.

L öppna för skatt

Liberalernas kulturpolitiske talesperson Christer Nylander är positiv till att se över frågan.

– Det är rätt rimligt att de som är med och tjänar pengar på svensk film också är med och försörjer den, säger han.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) svarar via mejl:

”Vi är öppna för att se över frågan men det är viktigt att förstå att en sådan avgift hade behövt gälla svenska aktörer också, på grund av EU:s regler om konkurrensneutralitet.”

Även Sverigedemokraterna kan tänka sig någon typ av lösning där tjänsterna bidrar.

– Skulle frågan komma upp på bordet är vi inte så positiva till att införa en strömningsskatt, men positiva till mer produktion på svenska, säger Bo Broman (SD).

Många skeptiska

M, C och KD skriver till Sveriges Radios Kulturnytt att de inte anser att en strömningsskatt skulle stärka svensk produktion. MP och V har inte tagit ställning i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet