SVT Nyheter når varje dag miljontals svenskar genom TV-sändningar och i våra digitala kanaler. När vi rapporterar kan genomslaget för enskilda personer – speciellt om det handlar om allvarliga anklagelser – bli enormt. Därför är vår grundhållning att vi ska avstå från namnpublicering när det handlar om misskrediterande uppgifter om det inte finns ett stort allmänintresse.
När det gäller personer i ansvarsställning, som till exempel politiska ledare eller framträdande företrädare för företag eller organisationer är tröskeln för namnpublicering lägre.
Trots att vår grundhållning alltså är att avstå namnpublicering finns det omständigheter som gör att vi ändå väljer att publicera. När det gäller Fredrik Virtanen har han valt att själv framträda med sitt namn för att ge sin bild av händelserna i en intervju med Aftonbladet. I ett sms till SVT Nyheter hänvisar han till denna intervju. När han nu själv på detta vis valt offentlighetens ljus väljer vi att publicera.
I fallet med anklagelserna mot Martin Timell valde vi även i detta fall att avstå namnpublicering till en början. Men när TV4 beslutade att lyfta ”Äntligen hemma” ur tablån förändrades bilden. För att kunna berätta varför folkkära program lyfts ur tablån är det rimligt att berätta om anklagelserna mot programledaren.
När vi fattar våra beslut försöker vi väga av den skada vår publicering medför för den utpekade mot allmänintresset. Därför kan det paradoxalt nog vara lättare att namnpublicera en person som ertappats med ett småbrott jämfört med någon som anklagas för allvarlig brottslighet. Ju större publiceringsskada desto högre ribba för namnpublicering.
Dessa publicistiska beslut är svåra avvägningar som kan få mycket stor påverkan på utpekade personers liv. Att väga detta mot allmänintresset är sällan enkelt. Nya uppgifter tillkommer dessutom ofta under en utdragen rapportering som gör att publiceringsbeslut ibland måste omprövas. Det är ett grannlaga – men viktigt – publicistiskt arbete på en redaktion.