En delad bild som visar en kvinna i en bokhylla som håller i en bok till vänster, och en man i en vit t-shirt på en evenemangsplats till höger. Under bilden till höger finns kommentarer relaterade till dialekter och representation av den nigerianska Igbo-dialekten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är vissa kritiska till Idris Elbas kommande tv-serie, baserad på boken ”Allt går sönder”? Hör Kulturnyheternas reporter förklara i videon. Foto: Niclas Berglund/SVT/AP

Därför skapar Idris Elbas kommande tv-serie debatt

Publicerad

Hur viktigt är det att en skådespelare har rätt dialekt, språk och ursprung? Ja, frågan debatteras på nytt i samband med att den världskända boken ”Allt går sönder”, av den nigerianske författaren Chinua Achebe, ska bli tv-serie.

”Allt går sönder” (”Things fall apart” på engelska) beskrivs som en av 1900-talets stora klassiker. Romanen är skriven av Chinua Achebe som kallats ”den moderna afrikanska litteraturens fader”.

I den kommande tv-serien ska Idris Elba axla huvudrollen som krigaren och ledarfiguren Okonkwo, rapporterar Variety. Berättelsen kretsar kring Igbo-folkets kultur och liv när brittiska kolonialmakter och kristna missionärer gjorde intrång i samhället.

Vill se en nigeriansk skådespelare

I sociala medier går åsikterna isär om rollsättningen. Vissa tycker att Idris Elba, med ursprung i Sierra Leone och Ghana, är rätt för rollen. Andra skriver att de hellre vill se en nigeriansk skådespelare, som kan få till rätt uttal och kulturella referenser.

”Okonkwos karaktär kräver någon som har bott i Igbo-land, som kan prata Igbo och har erfarenheten. Genom åren har alla som försökt gestalta Nigeria i filmer mördat karaktären”, säger en användare på Tiktok.

Hittills finns inga uppgifter om seriens premiärdatum eller vilken strömningstjänst den kommer att visas på.

Hör Kulturnyheternas reporter Hannah Lindgren berätta mer i videon.

FAKTA: ”Allt går sönder” av Chinua Achebe

”Allt går sönder”(”Things fall apart”) gavs ut 1958 av den prisbelönte nigerianske författaren Chinua Achebe.

Den har sålts världen över, översatts till över 50 språk och haft stort avtryck på populärkulturen.

1971 regisserade Hans Jürgen Pohland filmen ”Things fall apart”. 1987 kom en populär miniserie med samma titel. Då med Peter Edochie, en av Nigerias mest berömda skådespelare, i huvudrollen.

Hiphopbandet The Roots har även släppt ett album kallat ”Things fall apart”.

Boken har också gjorts som radiodrama och teater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.