Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Skriver du på kontrakt med strömningstjänsterna får du dansa efter deras pipa, säger manusförfattaren och producenten Xavier Ighorodje. Hör mer om Nollywood-arbetares syn på filmstrejken i USA i videon. Foto: Rita Onwurah/Xavier Ighorodje

Nollywoods filmarbetare: inte aktuellt att strejka som amerikanerna

Uppdaterad
Publicerad

Netflix har satsat stort på film och serier från Nigerias “Nollywood” – en av världens största filmindustrier. Men någon strejk för bättre arbetsvillkor och högre löner från strömningsjättarna – likt den som nu utspelar sig i Hollywood – är inte aktuell. 

Netflix är en av de strömningstjänster som som manusförfattare och skådespelare i USA strejkar mot, för bättre arbetsvillkor och löner.

Samtidigt satsar Netflix allt mer på film och serier från afrikanska länder. I våras rapporterade Business insider att Netflix investerat över 160 miljoner dollar i Sydafrika, Kenya och Nigeria samt skapat runt 12 000 nya jobb.

Strejk i Hollywood 2023

Och inom Nigerias filmindustri Nollywood är ett Netflix-kontrakt eftertraktat. Oavsett villkor och lön kan det innebära en viktig skjuts för karriären, enligt manusförfattaren och producenten Rita Onwurah.  

– Om något du skrivit hamnar på Netflix, ses du automatiskt som en av dem stora. Det höjer ditt värde som manusförfattare.

”Inte lika fackligt organiserade”

Rita Onwurah sympatiserar med de amerikanska filmarbetarna som strejkar och håller med om att upphovsmakare bakom serier som blir populära på Netflix, bör få mer betalt. Men inom Nollywood anser hon att en strejk är svår att få till.  

– I Nigeria är vi inte lika fackligt organiserade som USA. Det finns inget utrymme att prata om royaltys. Här får du det du lyckas förhandla om, och förhandlingen ligger enbart hos manusförfattaren.  

”Dansa efter deras pipa”

Manusförfattaren och producenten Xavier Ighorodje, bakom Netflixserien “Shanty town”, har också svårt att föreställa sig Nollywood i strejk.

– Vi har inte den marknaden utan det är var och en för sig. De som har pengarna bestämmer och du måste acceptera villkoren om du vill ha ett lönsamt arbete. Skriver du på kontrakt med strömningstjänsterna får du dansa efter deras pipa. 

Men Xavier Ighorodje tycker inte strömningstjänsterna främst bör stå till svars, utan landets lagstiftare. 

-I Hollywood finns lagstiftning som skyddar fackförbunds intressen. I Nigeria existerar knappt sådan lagstiftning. Om det hade funnits lagar som bestämde hur de får göra affärer i Nigeria skulle de behöva anpassa sina villkor.

Kulturnyheterna har sökt Netflix

Så påverkas andra länders filmindustri av strejken

Sydkorea

Tidigare har koreanska filmarbetare uttalat en oro för att strejken i USA ska leda till att Netflix, istället för förändring, satsar mer på länder där de kritiserade arbetsvillkoren och lönerna har större chans att godtas.

“De vet att de kan göra så i Korea”, sade Kim Ki-young, ordförande för det koreanska facket “Broadcasting staff’s union” till L.A times.

Indien

Inom indiska Bollywoodindustrin har fackförbundet ”India’s screenwriters association” (SWA), enligt Deadline, uppmanat sina medlemmar att inte acceptera nya jobb från strömningstjänster som de amerikanska facken strejkar mot. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i Hollywood 2023

Mer i ämnet