Stevie Wonder och Ghanas president till vänster. Till höger en bild på Ludacris som håller upp sitt nya pass från Gabon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsikterna kring Stevie Wonders nya medborgarskap i sociala medier skiljer sig åt. ”Välkommen hem storebror” skriver en person medan en annan skriver ”Vi Ghananer blir trakasserade när vi skaffar pass”. Se mer i videon. Foto: Beyond the return/Ghanaian ministry of interior/Ludacris Instagramkonto

Stevie Wonder blir medborgare i Ghana – skapar debatt i sociala medier

Publicerad

Den världsberömde artisten Stevie Wonder har fått medborgarskap i Ghana. Han är en av flera amerikanska kulturpersoner som ”välkomnats hem” till ett afrikanskt land. Men i sociala medier ifrågasätter vissa varför kändisar får medborgarskap i present.

Den 13 maj, på sin födelsedag, fick Stevie Wonder personligen ta emot ett medborgarskap och pass av Ghanas president Nana Akofu-Addo.

”Vi ser inte bara hans enorma talang och framgångar men också hans starka relation till den afrikanska kontinenten”, förklarade presidenten i sitt tal.

Men det kan finnas fler orsaker till medborgarskapet. Det menar Västafrikakorrespondenten Emmanuel Akinwotu, som jobbar på det amerikanska public service-bolaget NPR.

– Det är en utbredd trend där Ghana och andra afrikanska regeringar i princip ser en möjlighet för marknadsföring, säger han.

Flera kändisar har fått medborgarskap

74-årige Stevie Wonder är född och uppvuxen i Michigan, USA. Han har, likt många kändisar från den afrikanska diasporan, uttryckt en vilja att komma närmre sina rötter.

Av den anledningen har flera svarta amerikanska och brittiska kulturskapare fått ta emot medborgarskap i afrikanska länder.

Till exempel blev skådespelaren Samuel L Jackson och rapparen Ludacris medborgare i Gabon.

Även komikern Tiffany Haddish och skådespelaren Idris Elba har fått motta pass i sina pappors hemländer Eritrea och Sierra Leone under högtidliga ceremonier.

– Att ge ut dessa medborgarskap till kända profiler blir ett sätt att locka till sig investeringar, turism och mer engagemang i länderna, säger Emmanuel Akinwotu.

Enligt honom blir kändisarna som ambassadörer för länderna.

Ett svart Mecka

Att Stevie Wonder får medborgarskap i just Ghana förvånar inte Emmanuel Akinwotu.

Landets historia präglas av den transatlantiska slavhandeln, när människor förslavades och togs över atlanten.

2019 lanserade landets regering därför kampanjen ”Year of return”. Då välkomnande man människor med afrikansk härkomst att besöka och bosätta sig i landet.

– Ghana har verkligen framställt sig själv som ett slags svart Mecka för den svarta och afrikanska diasporan i väst.

Länge har kända svarta amerikanska kulturprofiler gjort uppmärksammade besök till Ghana. Bland annat har rappare som Meek Mill och Cardi B varit där och författaren Maya Angelou bodde i landet under en period.

Hyllas och kritiseras

I sociala medier har medborgarskapen och uppvaktningen av kändisar både hyllats och kritiserats av Ghanas invånare.

Hör mer om detta och kontroverser som uppstått i videon.

Så funkar det i Sverige

Skulle Stevie Wonder kunna få medborgarskap i Sverige på grund av hans konstnärliga gärning eller relation till landet?

– Det har inte varit någon artist inom musik som har fått medborgarskap i Sverige, som jag kan dra mig till minnes eller känna till, säger Johanna Strömberg, enhetschef på Migrationsverket.

Däremot har det hänt att idrottare fått svenskt medborgarskap eller en påskyndad ansökningsprocess. Till exempel Ludmila Engquist, Abeba Aregawi och Meraf Bahta.

–Då ska man ha medaljchans på ett större mästerskap och att man inte kan utföra sin idrott med sitt tidigare medborgarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.