Tv-serier, böcker, sociala medier, musik, poddar och filmer – ja kulturell stimulans är för somliga lika viktigt nattetid som dagtid.
Enligt Folkhälsomyndigheten har 43 procent av Sveriges befolkning lätta sömnproblem, och allt fler väljer kultur som sömnmedel enligt sömnforskaren Christian Benedict:
– Många är rädda för att ta sömnmedel. Då testar man något mjukare istället, som en podd, säger han till SVT Kulturnyheterna.
Populär sömnpodd
Skådespelaren Henrik Ståhl insåg redan 2018 behovet då han startade sitt hobbyprojekt ”Somna med Henrik” – en podd som snabbt växte sig stor och idag är hans heltidsjobb med runt 600 000 lyssningar i månaden.
Själv beskriver han podden som ”anti-innehåll”:
– Den går bort från traditionellt innehåll för jag säger till lyssnaren att det är okej att somna, du missar ingenting, säger Henrik Ståhl.
Mottot är ”det blir vad det blir, och det som händer händer” – vilket även genomsyrar poddens arbetssätt. Inget ämne är förbjudet, däremot är manus det – viktigast för sömnpotentialen är balansen mellan tråkigt och intressant.
– Min talang är att fantisera och bygga världar och kunna hålla en monolog. Men det är inte alltid det blir intressant när det är så oplanerat, säger Henrik Ståhl om hur han hittar balansen.
Digitaliseringens fel
Sömnforskaren Christian Benedict menar att digitaliseringen är den stora boven till de ökade sömnproblemen i samhället. Han ser inga hälsorisker med att använda kultur som sömnmedel.
Däremot är det bättre att satsa på kultur som stimulerar endast ett sinne.
– Du vill ju aktivera dig så pyttelite som möjligt för att somna, då är det bäst att bara använda öronen, säger han.
Ökade sömnbesvär har lett till en ny ”jätteindustri” menar Christian Benedict. Och alla – från kändisars godnattsagor till streamingjättars sömnserier – tävlar om att bli just ditt favoritsömnmedel.
– Det kan leda till att vi exponeras för produkter som inte har så mycket forskningsstöd, varnar Christian Benedict.