• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

per strömbäck dataspel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Strömbäck, på branschorganisationen Dataspelsbranschen, förklara varför avtalen mellan skådespelare och datorspelsföretag ser ut som de gör. Foto: SVT/TT

Dataspelsbranschen om AI-kloner: ”Praktiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelare och fackförbund kritiserar dataspelsföretag som vill AI-klona skådespelare – för att använda för all framtid.

Branschorganisationen Dataspelsbranschen menar att det är ett sätt att framtidssäkra spelen.

I USA strejkar skådespelarfacket i protest mot dataspelföretag som vill köpa rättigheter till röst och utseende av skådespelare mot en engångsersättning.

Även svenska skådespelaren Kristina Leon, som SVT har varit i kontakt med, har fått ett sådant erbjudande från ett stort amerikansk dataspelföretag.

Per Strömbäck, verksamhetschef på branschorganisationen Dataspelsbranschen, förklarar att det är av praktiska skäl som man vill AI-genera verkliga skådespelare i dataspelsbranschen.

– I takt med att man utvecklar spel så kanske man upptäcker nya behov. Och då är det ju praktiskt att inte behöva gå in i studion igen och spela in en eller två repliker, säger han.

Komplicerade avtal

Skådespelare och fackförbund har också kritiserat att dataspelsföretagen också vill få rätt att sälja rättigheter till röst och utseende vidare.

Per Strömbäck menar att det är ett sätt att ha kontroll över rättigheterna, så man kan använda dem i framtiden.

– Om man behöver sälja spelet till ett annat förlag eller om man ska sälja hela företaget, då är det viktigt att man har alla rättigheter till allting som ingår i de spelen eller det företaget man säljer.

Han förklarar att avtalen är komplicerade.

– Om man dessutom måste förhandla om med alla som har bidragit till de spelen, då blir det kanske omöjligt att göra sådana affärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.