De spelar huvudrollerna i Tomas Alfredsons ”Trolösa”

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönte regissören Tomas Alfredson är tillbaka med tv-serien ”Trolösa”, en adaption av Ingmar Bergmans berättelse med samma namn från år 2000. I rollerna syns bland andra Lena Endre och Jesper Christensen.

Tv-serien skildrar ett triangeldrama mellan det gifta paret Markus och Marianne, och deras bästa vän David. En berättelse om kärlek, otrohet och svek som slår äktenskap och familjerelationer i bitar.

– Jag såg den här filmen när den kom och blev otroligt drabbad. Jag fick en stark känsla av att jag också vill göra det här, fast på ett annat sätt, säger regissören Tomas Alfredson i SVT:s ”Morgonstudion”.

– Den här filmen är lite lustig, nästan för kort för vad den handlar om – det är så mycket stoff. Kan man berätta det här på ett mer utförligt sätt, skulle man kunna få med allting.

Liv Ullmanns originalregi

”Trolösa” gjordes ursprungligen som film i regi av Liv Ullmann, med manus av Ingmar Bergman, och hade premiär på filmfestivalen i Cannes år 2000. Filmen fick lysande recensioner hos den svenska kritikerkåren, i synnerhet Lena Endres insats i rollen som Marianne.

Det är alltså en roll Endre nu återvänder till i tv-serien, som görs för SVT:s räkning med manus av Sara Johnsen (”22 juli”, ”Vinterkyss”).

– Jag var själv i skilsmässa när vi spelade in den, med barn i samma ålder. Det var fruktansvärt, det liknade livet. Vilket är verklighet och vad är fiktion? Allt flöt ihop, säger Lena Endre.

Premiär i SVT

”Trolösa” utspelar sig i två tidsperioder, i nutid och det förflutna. I rollerna som huvudpersonernas yngre upplagor syns Gustav Lindh (”Bränn alla mina brev”) som David, Frida Gustavsson (”Vikings”, ”The Witcher”) i rollen som den unga Marianne och August Wittgenstein (”The Crown”) som Markus.

– Det känns fantastiskt. Det här är svensk filmhistoria, Lena Endres insats i originalet är fantastisk, så det är verkligen stora skor att fylla, säger Frida Gustavsson.

Jesper Christensen, känd från ”Exit” och ”Nymphomaniac”, spelar mot Endre i rollen som den åldrade David.

Regissören Tomas Alfredson har tidigare Guldbaggebelönats för ”Låt den rätte komma in” och Oscar-nominerats för spiondramat ”Tinker, tailor, soldier, spy”.

”Trolösa” kommer att ha premiär i SVT under våren 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.