Essy Klingberg om livsstillskonservatism

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har sett en stark medvind för livsstilskonservatismen”, säger Essy Klingberg. Foto: Martin Ekelin/SVT

”Livsstilskonservatism” på frammarsch: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Tradwife, huskvinna, hemmafru, soft girl – tjejbegreppen ploppar återigen upp på svenska kultursidor.

En av dem som gett sig in i debatten är Essy Klingberg, skribent på SvD, som ser en politiktrötthet i samhället.

I Dagens nyheter skriver Katrine Kielos-Marçal om den så kallade ”soft girl”-trenden – kvinnor som byter hårt arbete mot självoptimering. Hon kallar det som pågår på sociala medier för verklighetsfrånvänt och konservativt.

Det var 2018 debatten sist blossade upp. I ett uppmärksammat personligt reportage i Dagens Nyheter blandade Greta Schüldt intervjuer och egna tankar om konservatismens förbjudna lockelse. Nu skriver hon att hon fortfarande tycker det är naturligt att unga kvinnor drömmer om annat än att bli en ”utbränd 'girlboss'”

Ett annat epitet från flödena är ”tradwife”, som betyder ”traditionell fru”. I Svenska Dagbladet skriver Essy Klingberg om utvecklingen online, där kvinnor delar med sig av sina liv som hemmafruar.

– Vi har sett en stark medvind för livsstilskonservatismen och i den senaste generationsbarometern visar att färre vill kalla sig feminister och intresset för politik och jämställdhet minskar, säger hon.

Hör Essy Klingberg i klippet

Kulturnyheterna har sökt Greta Schüldt och Katrine Kielos-Marçal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.