Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg och Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali lovar bättring. Foto: TT

Debattörer lovar bättring efter ”hora”-kommentar

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med Moderaternas digitala kommunikatör Delmon Haffo och hans språkbruk och hårda ton i sociala medier har fått både politiker och ledarskribenter att reflektera över hur de bidragit till debattklimatet i samhället.

– När man är hårt ansatt, då brukar man ge hårt tillbaka. När tonen är aggressiv blir man väldigt aggressiv av det, interaktionerna eskalerar. Det finns så klart en stor fara i det, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, känd för sin hårda ton på sociala medier, i SVT:s Agenda.

Svenska politiker, ledarskribenter och journalister når tillsammans miljontals svenskar dagligen via både sociala medier och traditionella. Somliga har anklagats för att piska igång hat- och hotdrev mot oliktänkande, men nu verkar fler och fler reflektera över hur de har bidragit till ett debattklimat där personangrepp blivit vardag. Utlösande faktor verkar vara fallet Delmon Haffo, digital kommunikatör för Moderaterna, som fått sparken för att han i ett videoklipp kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för ”hora”.

”Beredd att hålla med delar av kritiken”

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg skriver i dag under rubriken ”Vi måste skapa ett nytt samtal” om hur han är självkritisk.

”De senaste dagarna har vi fått mycket kritik för att vi ibland gått över gränsen. Jag är beredd att hålla med delar av den kritiken” , skriver han.

I sin artikel radar sedan Anders Lindberg upp rubriker som ”Hugo, 6, offras av Moderaterna”, ” Lööf börjar bli desperat” och ” Svagaste länken sitter mellan Reinfeldts öron”, som exempel på hur han bidragit till att brutalisera tonläget i samhällsdebatten.

Bali tycker sig se ett skifte

Även Hanif Bali medger att han använt för hårda ord.

– Jag har hamnat på fel sida av gränsen många gånger. Då har jag tagit bort det och bett om ursäkt för det, säger han i SVT:s Agenda.  

Han tycker sig se ett skifte i diskussionerna efter fallet med Delmon Haffo.

– Jag har alltid ett ansvar för att tonen ska bli bättre. Jag märker redan nu i diskussioner att vi gemensamt ska ta ett ansvar. 

”Hoppas det vänder” 

I SVT:s Agenda säger socialdemokraten Veronica Palm att hon fruktar hur tiden fram till nästa svenska valrörelse kan se ut. Om inget händer vill hon inte vara del av den, säger hon.

– Jag hoppas att det är så det vänder. Det är ingen raketforskning. Det du skriver i sociala medier ska du också kunna säga när du står öga mot öga med någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.