Instämpling. Arbetskläderna med ny logga. Lysande portkoder. Och så människorna. I Sverige är det många som har erfarenhet av att jobba i hemtjänsten.
– Det är typ Sveriges vanligaste jobb, överlägset, säger Elliot Baron.
I slutet av februari debuterar han med boken Vi kommer med hjärta hem till dig. Han har dedikerat den ”till alla kollegor”, och berättelsen saknar en ensam huvudperson. Den handlar om ett vi – de som jobbar – och ett du – den som tar emot omsorgen.
– Man byter ofta blöja på samma person vid samma tid varje dag. De monotona arbetsuppgifterna vid sidan av mötet med den vi kommer hem till – det är den krocken som är tanken med boken, säger han.
Arbetarförfattare
Elliot Baron beskriver arbetssysslorna och de olika hemmen som hemtjänsten besöker detaljerat. Med sin debutbok skriver han in sig i en nästan hundraårig tradition av svenska arbetarförfattare, som dessutom, enligt flera litteraturvetare, fått en ny guldålder under det senaste decenniet. Från förlagen kommer en våg av berättelser från den moderna servicesektorn och tjänstesamhället – kassaarbete, restaurangkök, äldrevård och gigekonomi-jobb.
– De flesta människorna spenderar ju väldigt många timmar på sin arbetsplats. Då känns det ganska naturligt att man funderar dels på arbetsmiljö, men också på små detaljer som stannar kvar.
Håller du med om att det du skriver är arbetarlitteratur?
– Boken handlar ju om en arbetsplats och människorna som tar del av den. Men jag känner mig ganska dålig på att sätta etiketter på det jag håller på med.
Elliot Baron har sedan en tid lämnat jobbet i hemtjänsten. Nu jobbar han nattpass på sjukhus istället.
– På något sätt gör det jobbet lite roligare när man tänker på det utifrån text. Det kan bli ganska vackert mitt i det smutsiga och vardagliga, säger han.
Elliot Baron läser ur sin debutbok Vi kommer med hjärta hem till dig i klippet.