Ny guldålder för arbetarlitteratur: ”Mer levande än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Äldrevården, kassaarbete, restaurangkök och elsparkcyklar – det senaste decenniet har bjudit på så många skönlitterära skildringar av det moderna tjänstesamhället att litteraturvetare utropat vår tid till en ny guldålder för arbetarlitteraturen, bredare och mer levande än någonsin förut.

Istället för statare – gigarbetare. Istället för man i blåställ – kvinna i landstingsrock. Rasmus Landström drar många paralleller mellan 1930-talets guldålder – med författare som Moa Martinson och Ivar Lo-Johansson – och idag, i sin uppmärksammade bok Arbetarlitteraturens återkomst (2020).

– Anledningen till att arbetarlitteraturen är så stark i Sverige just nu är att vi har en så oerhört stark tradition här. Den är ju världsunik, säger Rasmus Landström till Kulturnyheterna.

Mörk guldålder

Den nya blomstringstiden började enligt Rasmus Landström på 00-talet, med böcker som Svinalängorna (2006) av Susanna Alakoski, Mig äger ingen (2008) av Åsa Linderborg, och Yarden (2009) av Kristian Lundberg.

Och det senaste decenniet har det kommit roman efter roman, efter seriealbum efter diktsamling om allt från livet som kallskänka (Jenny Wrangborg), kassabiträde på Systembolaget (Emil Boss) eller den som samlar upp elsparkcyklar på natten (Föreningen Arbetarförfattare – antologin Världen vi lämnar).

– Det kommer väldigt många starka författarskap just nu, men det är en mörk guldålder. Det finns inte samma framtidstro som på 30-talet, idag präglas böckerna av en känsla av att sitta fast på jobbet, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.

Gangsterrap = arbetarlitteratur?

Definitionen av arbetarlitteratur har breddats och det pågår en debatt om vad det egentligen är. Vilken bakgrund måste författaren ha? Räcker det med att ha ett underdog-perspektiv? Och frågan som det har debatterats om på landets kultursidor: Kan man se gansterrap som nutidens svar på 30-talets rasande autodidakter?

– Arbetarlitteratur skildrar klassamhället underifrån, och med den definitionen kan man få in många typer av författare som kanske inte skulle ha räknats som arbetarförfattare för 40 år sedan, säger Rasmus Landström.

– Hiphop kvalar definitivt in. Gangsterrap... kanske inte. Men diskussionen är ju jätteintressant, säger Ulrika Milles. 

Rasmus Landström och Ulrika Milles berättar mer om arbetarlitteraturens nya guldålder i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.