• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Efter dejtingdebatten: ”Trodde jag sparkade in en öppen dörr”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren präglades kultursidorna av en debatt om svensk dejtingkultur. Den startades av Nora Adin Fares som skrev att hon skulle flytta till Italien. Där är männen bättre på att uppvakta kvinnor, menade hon. Kulturnyheterna åkte till Rom för att höra hur det gick.

– Italienska män skäms inte för att vara lite töntiga och lite cheesy, säger hon.

Vårens långa kulturdebatt om dejting fick sitt startskott med en text av Nora Adin Fares i Dagens Nyheter. Hon menade att män i Sverige inte tar initiativ på dejtingmarknaden, och att kvinnor utför det hon kallar för emotionellt arbete, som att planera och boka bord.

Texten väckte starka reaktioner. En del menade att hon bad om något omöjligt, alltså både jämställdhet och uppvaktning.

I Expressen kallades hon för mansgris.

– Jag trodde att jag sparkade in en öppen dörr. Jag tycker inte det är mansgrisigt att be om lite ”effort”, säger Nora Adin Fares, reporter på Dagens Nyheter.

”Italienska män skäms inte”

Nora Adin Fares jämförde svenskarnas sätt att dejta med italienarnas, och bestämde sig för att flytta till Rom, där hon skriver på ett teatermanus.

– Italienska män skäms inte för att vara lite töntiga och lite cheesy, säger hon.

Men är den italienska charmören bara en stereotyp? Nej, han finns på riktigt, menar Kristina Kappelin, tidigare Italienkorrespondent.

– Det här är sinnlig kultur som är betydligt generösare, rent känslomässigt, än vad vår svenska kultur är, säger Kappelin.

”Börjat tröttna på att inte få betala”

Huruvida Nora Adin Fares har hittat kärleken i Rom låter hon vara osagt, men berättar att italienarna, precis som hon trodde, raggar precis överallt.

Och de tar notan.

– Nu har jag varit här i fyra månader och börjat tröttna på att inte få betala notan. Jag vill jättegärna börja betala för mitt eget kaffe igen, säger hon skämtsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.