Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En AI-genererad poet som spridit nazistisk poesi har blivit vän med politiker och fått stor spridning i Ryssland. Hur kunde det hända? Kulturnyheternas reporter reder ut i klippet. Foto: AI

Den påhittade ryska Z-poeten Gennadij Rakitin

Uppdaterad
Publicerad

Ett anonymt, ryskt kompisgäng hittade på en nationalistisk poet i medelåldern vid namn Gennadij Rakitin. Efter att ha publicerat nazistisk poesi från 30-talet i rysk översättning som fick stor spridning bland dumapolitiker och senatorer, skrev Rakitin ”kuk”, ”krig” och kom ut som AI-genererad.

Innan Rakitin avslöjades som en bluff hann han bli internetkompis med ett hundratal dumapolitiker och 30 senatorer. Upphovspersonerna bakom Rakitin förblir anonyma, men berättar i intervjuer med ryska exilmedier att de planerar att fortsätta att trolla makten.

Vem är Gennadij Rakitin, vilka ligger bakom och vad får den påhittade poetens handlingar för konsekvenser? Kulturnyheternas reporter reder ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet