Närbild på en person i mörka kläder, suddig bakgrund med människor och blå detaljer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre populära X-konton nådde plötsligt betydligt färre läsare efter att ha bråkat med plattformens ägare Elon Musk. Hör P3s techreporter Evelina Galli om så kallad ”Shadowbanning”. Foto: TT, Andreas Idén (inslag)

Deras räckvidd rasade – efter kritiken mot Elon Musk

Publicerad

Tre populära X-konton nådde plötsligt betydligt färre läsare efter att ha bråkat med plattformens ägare Elon Musk. Det visar en granskning i New York Times.

New York Times har gått igenom data från X för användare som hamnat i dispyter med Elon Musk. Nu visar tidningen att för tre debattörer rasade räckvidden efter att de uttryckt kritik mot Trump-kompanjonen och techmiljardären.

Kritiserade Musk

Anastasia Maria Loupis beskriver sig som hälften viking och hälften filosof och på sitt populära X-konto postar hon flitigt konspirationsteorier och antisemitiskt innehåll – inlägg som fram till december 2024 nådde hundratusentals följare dagligen.

I slutet på december förändrades det drastiskt: plötsligt nåddes hennes inlägg av knappt 10 000 läsare. Det stora tappet föranleddes av att hon i ett X-inlägg kritiserat Elon Musk för hans liberala hållning till arbetskraftsinvandring.

219 miljoner följare

Samma sak drabbade den högerextrema influencern Laura Loomer och Infowars-programledaren Owen Shroyer. Båda gick från att dagligen nå upp till hundratusentals följare, till att se en kraftig nedgång i räckvidd efter att ha kritiserat plattformens ägare för hans åsikter om amerikansk migrationspolitik.

New York Times har inte intervjuat Elon Musk – men skriver att de inlägg som han postade medan konflikten pågick ger ledtrådar till vad som hände. Till exempel ska han ha skrivit att om mäktiga konton blockerade eller tystade andra, skulle deras räckvidd begränsas kraftigt. Musk är med sina 219 miljoner följare den största profilen på X. Han har också antytt att han sparkat ut vissa användare från X:s premiumprogram.

Radikal yttrandefrihetsförespråkare

Även på den tid då X hette Twitter kritiserades plattformen för att i tysthet begränsa användarnas räckvidd, så kallad shadowbanning (smygblockering). Elon Musk, som beskriver sig själv som en ”free speech absolutist”, alltså en förkämpe för absolut och oinskränkt yttrandefrihet, har skrivit att detta fenomen inte förekommer längre. Samtidigt har han sagt att han tror på ”freedom of speech, not freedom of reach.”

”Straffar kritiker”

Nu skriver New York Times att deras räckviddsdata om Loupis, Loomers och Shroyers är ”det starkaste tecknet hittills på att plattformen och dess ägare både har makten att straffa kritiker och är beredda att använda den”.

X har valt att inte kommentera uppgifterna men skriver i sin modereringspolicy att ”man har flera verktyg för att påverka X-användarnas synlighet, men att man inte blockerar, begränsar eller tar bort innehåll på grund av någons åsikter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.