En grill och Lovisa Broström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Medelklassen har blivit en projektionsyta för nästan vad som helst”, säger forskaren Lovisa Broström. Foto: Henrik Holmberg / TT/SVT

”Det finns ingen stolthet i att tillhöra medelklassen”

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av svenskarna anser att de tillhör medelklassen. Den beskrivs ofta som tråkig och ängslig och just därför gjorde den forskaren Lovisa Broström intresserad.

Lovisa Broström har skrivit fackboken ”Medelklassen – 200 år i samhällets mitt” och beskriver bilden av den svenska medelklassen som en grupp som ”saknar tjusning”. Den har inte överklassens finess och överdåd och inte arbetarklassens gemenskap och kampanda.

– Det finns en stark identifikation med medelklassen, men nästan ingen stolthet, säger Lovisa Broström, lektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Uppkomling eller ledstjärna?

Kort sagt uppstod medelklassen när det svenska ståndssamhället upplöstes under 1700- och 1800-talen. Handel och hantverk släpptes fria och nya hierarkier växte fram.

Broström skriver att medelklassen de senaste 200 åren betraktats på tre sätt: som moralisk ledstjärna, som irriterande uppkomlingar (redan i Bibelns var israeliterna störda av filistéerna), eller enligt Karl Marx: en utdöende grupp någonstans mellan arbete och kapital.

– Voltaire pratade om klassamhället som en öl. Skummet på toppen – helt värdelöst, slagget i botten – också helt värdelöst och i mitten har man det goda, säger Lovisa Broström.

”Stört mig på irritationen”

Hon menar att den moderna medelklassen i Sverige börjar med löntagarfondernas upplösning 1991. När man inte längre var ett löntagarkollektiv gled arbetarklassen och medelklassen ifrån varandra. Medelklassen får större utrymme i politiken, i debatten och den allmänna irritationen mot gruppen växer också.

– Jag har stört mig ganska länge på irritationen mot medelklassen, tidigare i historien har man riktat sig mot överklassen, men de två senaste decennierna har medelklassen blivit den man riktar all klasskritik mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.