• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Det här är Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens främsta uppgift är att utse Nobelpristagaren i litteratur, men delar även ut miljontals kronor i stipendier och priser varje år.

Svenska Akademien grundades 1786 av kung Gustaf III. Stadgarna, som nuvarande ständiga sekreteraren Sara Danius kallat Sakrosankta – orörbara – skrevs av Gustaf III.

Valspråket för Svenska Akademien är ”snille och smak” och utöver sitt arbete med ordböcker och grammatik var Akademien vid sitt grundande tänkt att vara en sorts smakdomstol.

Krisen i Svenska Akademien

Stadgarna fastslår bland annat att det ska vara 18 ledamöter och de skall sitta på livstid.

Stora belopp

Utöver Nobelpriset i litteratur delar akademien ut priser och stipendier till bland annat författare och historiker för mångmiljonbelopp. Hittills i år har 400 000 kronor delats ut i prispengar.

Dessutom ansvarar Akademien för utgivningen av Svenska Akademiens ordbok och ordlista.

Svenska Akademien är skattebefriad och stora delar av ekonomin är okänd. Bland inkomstkällorna finns ägandet av fastigheter, försäljning av Svenska Akademiens ordlista och äganderätten till Post och Inrikes Tidningar.

PoIT publicerade rikstäckande kungörelser som konkurser, bolagsärenden, med mera och upphörde som papperstidning 2007. Nu mera publiceras uppgifterna på bolagsverket och för det betalar de Akademien 12 miljoner kronor årligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet