• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Carl XVI Gustaf och Herman Lindqvist. Foto: TT

Hovet: ”Kungen har informerats om händelserna”

Uppdaterad
Publicerad

Kungen är Svenska Akademiens beskyddare och ska enligt Akademiens stadgar informeras om viktiga händelser i Akademien. Under fredagen har flera avhopp försatt kulturinstitutionen i kris, ett besked som nu nått kungahuset, enligt hovet.

För SVT Nyheter bekräftar hovet även att kungen nu kallat Svenska Akademien och Sara Danius till ett möte.

Senast kungen hade ett sådant möte med ständiga sekreteraren Sara Danius var i december förra året och det handlade om anklagelserna mot den så kallade kulturprofilen och hans kopplingar till Akademien.

Kungen uttalar sig inte

Danius sa då till Kulturnyheterna att kungen inte verkade oroad över att skandalen skulle kasta någon skugga över Akademien. Vad han tycker om fredagens tre avhopp vill hovet inte uttala sig om.

Krisen i Svenska Akademien

– Kungen är informerad om händelserna, det är allt vi kan berätta, säger Hovets informationssekreterare Johan Tegel till Kulturnyheterna.

”Helt katastrofalt”

Formellt sett godkänner kungen nya ledamöter samt val av sekreterare. Författaren och populärhistorikern Herman Lindqvist tror att kungen håller sig informerad om händelseförloppet.

– Jag tror han följer detta med visst intresse och jag tror han kommer be om att få ett samtal med Danius för att förhöra sig om läget. Det här är den värsta skandalen som hänt i Akademiens historia. Helt katastrofalt, säger han.

Under fredag kväll bekräftade Hovets informationschef Margareta Thorgren för SVT Nyheter att kungen själv har kallat Sara Danius och Svenska Akademien till ett möte. Det är ännu oklart när mötet kommer att äga rum.

Svenska Akademiens beskyddare – vad innebär det?

• Akademien grundades av kung Gustaf III 1786 och sedan dess har monarken varit beskyddare av Akademien. Det innebär att kungen ska hållas informerad om viktiga händelser inom Akademien och godkänner olika beslut som tas.

• Formellt sett godkänner kungen nya ledamöter samt val av sekreterare. Han informeras även om vem som får det kungliga priset av Akademien, samt vem som får minnespenningen.

• Beskyddarskapet innebär också att kungen har möjlighet att delta i Akademiens enskilda sammankomster, men det gör han inte.

• Kungen kan också delta i Svenska Akademiens högtidssammankomst, något som han alltid gör tillsammans med resten av kungafamiljen den 20 december varje vilket är årsdagen av Gustaf II Adolfs födelse.

Källa: Hovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet