Närmare 20 procent av arbetsstyrkan kan få lämna Dagens Nyheter, det meddelade ledningen på ett möte idag. Omkring 80 av tidningens 400 anställda kan komma att försvinna. Beslutet motiveras av vikande annonsmarknad och dålig ekonomi.
Anders Forsström, fackklubbsordförande för journalisterna på DN, är kritisk till beslutet.
– Vi kan också se att det är en allvarlig situation för tidningen, men vi är väldigt framgångsrika när det gäller att få läsare. Vi ser inte det här som en lösning, riktigt. Journalistik är ganska billigt egentligen. Det är en liten del av DN:s kostnader, säger han.
”Paketet är snålt”
Personalen fick kännedom om nedskärningsplanerna på ett möte vid lunchtid idag, säger Anders Forsström. Avgångspaketet innebär att man utöver uppsägningstiden får tre extra månadslöner.
– De är ganska luttrade, men deras reaktion är att paketet är snålt. Om man är över 55 år och har jobbat är i tio år kan man som mest få 17 månadslöner.
Anders Forsström ifrågasätter ledningens val att spara in på journalistiken.
– Det är givetvis så att man kan förlora annonsörer och prenumeranter på att namnkunniga journalister försvinner. Någonstans har man nått en botten, säger han.
”Vi måste ställa om”
Men Henrik Fontin, HR-chef på Dagens Nyheter, håller inte med Anders Forsström om att man sparar onödigt hårt på journalistiken.
– Det vill jag inte kommentera, det får stå för honom. Vi måste se till att vara ett kvalitetsmedium även i framtiden, och då behöver vi se över alla delar, säger han.
När annonsmarknaden ser ut som den gör är det oundvikligt att spara in på kostnader, säger Henrik Fontin.
– Det är absolut allvarligt. Men vår situation skiljer sig inte från den generella annonsmarknaden, om man ser på hur hela branschen ser ut. Vi måste ställa om.
Ni talar om ett frivilligt paket. Om personalen inte tar det frivilligt, kommer några att tvingas gå?
– Vi kan inte utesluta uppsägningar i det här skedet, men vi hoppas kunna lösa det på frivillig väg.