• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Allram, Margareta, Renata och Ulf är några av rollfigurerna i Dockhumor 2. Foto: SVT

Dockduo på Sverigeturné: ”Är modigare med en docka på handen”

Uppdaterad
Publicerad

De folkkära dockorna Klotty, Kjell, Brigitta och Allram Eest inleder sin Sverigeturné den 13 januari. Kulturnyheterna har träffat dockspelarna Petter Lennstrand och Björn Carlberg för att prata om kärlek och mod.  

Björn Carlberg och Petter Lennstrand är dockveteraner. Det är 20 år sedan den skrattande programledaren Allram Eest dök upp i rutan för första gången. Lodisen Kjell och hans kedjerökande mamma Birgitta debuterade i ZTV några år senare – och överklassdamerna Renata och Margareta är kända från humorserien ”Operation Klotty” (2019). 

Nu samlas de brokiga rollfigurerna på teaterscenen i Dockhumor 2 – en föreställning som kretsar kring ett bröllop, något Peter och Björn tror ligger rätt i tiden. 

– Ett bröllop är något alla kan relatera till, det känns positivt och fint. Och man har inte kunnat ha det på ett tag, säger Petter Lennstrand. 

– Det var det vi kände med den nya showen: man vill bjuda folk på en fin stund där vi inte behöver tänka på pandemier och inställda grejer, och istället får något positivt och glatt med sig. Då känns kärlek som ett så bra tema, säger Björn Carlberg.

”Modigare med en docka på handen”

Dockgänget skulle åkt på turné med föreställningen Dockhumor redan 2019, men pandemin kom i vägen. Den här gången hoppas de kunna besöka elva städer med Dockhumor 2.

Men hur känns det då att stå på scenen själv – istället för att huka under ett bord för att inte synas?

– I början försökte jag dölja mig själv så mycket som möjligt. Men det är hämmande, så i den här föreställningen... 

– Nu skiter vi i det, säger Björn Carlberg. 

– Ja, nu går vi ut och kör. Alla tittar ändå på dockan, säger Petter Lennstrand. 

Blir ni modigare med en docka på handen? 

– Ja, absolut. Man gör ju grejer man inte skulle vara bekväm med alls om man inte hade dockan, säger Björn Carlberg. 

– Man ser ju inte dockan som sig själv, utan som en karaktär, säger Petter Lennstrand. 

Kan ni bli avundsjuka på era dockor?

– Nja, man kan bli avundsjuk på det här självförtroendet som man alltid får fram i dem. De tvekar inte på samma sätt som en vanlig människa. Det kan jag känna att det vore skönt att vara så glasklar som person, säger Björn Carlberg.

Fakta Dockhumor 2

Premiär på Scalateatern i Stockholm den 13 januari. I februari går föreställningen på turné till städer som Gävle, Umeå, Linköping, Örebro, Karlstad, Växjö, Jönköping, Malmö, Göteborg, Nyköping och Norrköping. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.