Regissören Hogir Hiroris ”Sabaya” prisades förra året på Sundancefestivalen och fick även en Guldbagge för bästa dokumentär. Filmen skildrar hur två män, Mahmud, som i dag är avliden, och Ziyad, räddar yazidiska kvinnor ur flyktinglägret al-Hol i Syrien.
Men i september 2021 möttes den av kritik i New York Times efter att det framkommit att ett flertal av kvinnorna inte sagt ja till att medverka i filmen. Nu är filmen i blåsväder igen.
Mammor uppger sig vara lurade
I en scen i ”Sabaya” separeras en mamma från sin son. Det nämns att de yazidiska familjerna sannolikt inte kommer att acceptera barn till IS-soldater. Det sägs inte att de kommer att återförenas eller att de försvinner för gott, men att de omplaceras tillfälligt. Men enligt Kvartals granskning hände flera saker som inte framgår i dokumentären.
Enligt granskningen ska flera av kvinnorna ha lämnat ifrån sig sina barn mot falska löften om att återförenas med dem.
– De tog oss till lägeradministrationen och sa att de ville ta ut oss ur lägret och att de ville ta hand om våra barn. De lurade oss, de förde oss till sina hem och sedan tog de våra barn ifrån oss, säger en av kvinnorna som medverkade i ”Sabaya” till Kvartal.
Den före detta amerikanska ambassadören Peter Galbraith var på plats i Syrien när dokumentären spelades in och var själv delaktig i att återförena ett 20-tal yazidiska kvinnor med deras barn.
– Den allra viktigaste punkten, och jag försökte övertyga The New York Times om det här, var att filmen förvanskade vad [huvudpersonerna] gjorde. De gick inte in i lägret för att rädda de här flickorna i många fall, de gick in och tog ifrån dem deras barn, säger Peter Galbraith till Kvartal.
”Stämmer inte överens med verkligen”
Hogir Hirori har avböjt att intervjuas av Kvartal men tillbakavisade uppgifterna i Sveriges Radio Studio ett under tisdagen.
– Det stämmer inte överens med verkligheten. Jag visar i dokumentären hur barnen lämnas i Syrien, det är inget vi förnekat. Men det här är en mycket komplicerad process. Det handlar inte om Mahmud och Ziyads beslut överhuvudtaget utan om kvinnornas familjer som inte vill ha tillbaka sina barn. Det handlar om en irakisk lag som inte tillåter yazidiska kvinnor att ta med sig sina barn tillbaka, sade han i programmet.
Axel Arnö är programchef på SVT och ansvarig utgivare för ”Sabaya”. Han vill inte spekulera i vad det här kan innebära för dokumentären.
– Jag vet att filmen har varit föremål för kritik, och jag måste titta på de här nya uppgifterna innan jag kan bedöma dem. Om det ska föranleda någon åtgärd från vår sida, säger han till Kvartal.
Kulturnyheterna har sökt Axel Arnö och tidningen Kvartal för en kommentar.