• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jon Karlung är kritisk till dagens Hovrättsdom. Foto: TT

Internetoperatörernas hårda kritik mot domen

Uppdaterad
Publicerad

Dagens dom i tvisten mellan film- och tv-branschen och Bredbandsbolaget möts av hård kritik av svenska internetoperatörer. – Man vill förvandla internet till ett slags kabel-tv, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till Kulturnyheterna.

Enligt dagens dom i Hovrätten åläggs Bredbandsbolaget från och med i dag att hindra sina kunder från att besöka ett antal piratsajtadresser, men domen innebär att även andra internetoperatörer kan vara juridiskt medansvariga när svenskar fildelar illegalt.

I en kommentar till domen säger Jonas Jegerborn, vd för Bredbandsbolaget, till Kulturnyheterna att han är kritisk till dagens domslut.

Piratblockering

– Det här är en förvånande dom som går emot Tingsrättens tidigare dom. Som vi ser det har man gjort en väldigt kreativ tolkning av att EU-direktiv går väldigt mycket före svensk lagstifning.

Jonas Jegerborn säger också att han inte tror att domen kommer att lösa problemet med olaglig fildelning.

– Det här är en global företeelse och det finns inget som hindrar att det här flyttar utanför landets gränser. Och där blir det väldigt mycket svårare att få till en effektiv blockering.

”Kommer att ta kampen”

Jon Karlung, vd för internetleveranören Bahhof, kallar Hovrättens beslut för ett hårt slag mot hela internet och säger till Kulturnyheterna att den tyder på ett föråldrat synsätt från rättens sida.

– Det här är ett synsätt som hör hemma i 1900-talet och visar bara att det är vid det århundradet förespråkarna klamrar sig fast. Nu vill man förbjuda ett 50-tal adresser, men det här kommer att sprida sig. Det är som att man vill omvandla internet till ett slags kabel-tv.

Enligt Jon Karlung var domen överraskande för hela branschen och säger att man från Bahnhofs sida ännu inte vet hur man kommer att agera.

– Branschen trodde att man skulle ta fasta på det positiva med internet och frågan borde ha lyfts på politisk nivå och tagits upp av digitaliseringsbranschen. Nu skadeskjuter man istället hela internet och det är sorgligt att man inte kan överklaga domen, då det här är en principfråga. Men vi kommer att ta kampen och göra allt i vår makt för att behålla ett fritt internet.

Domen i tvisten mellan film- och tv-branschen och Bredbandsbolaget leder till att internetoperatörerna nu måste hindra sina kunder från att kunna besöka ett antal piratsajtadresser, men enligt Jon Karlung är det fel väg att gå.

– Finns det olagligt material måste man angripa sajterna och inte brevbärarna –  vilket man gör i det här fallet. Och vi i Sverige som ju har varit ett föregångsland inom internet borde inte lägga oss platt för de amerikanska filmjättarna.

”Farlig väg att gå”

Också Jacob Bohlin, public affairs-ansvarig på internetleverantören Com Hem, beklagar dagens domslut och säger till Kulturnyheterna att det kan leda till en farlig utveckling.

– Vi måste analysera domen för att kunna se vad den kan leda till för vår del. Men vi anser att det här är en farlig väg att ta – i förlängningen kan dagens dom leda till ett mindre fritt internet. Och det leder också till att vi tekniskt måste begränsa tillgången till sajter och på så vis tvingas att inta en polisiär roll.

Enligt Jacob Bohlin finns det andra vägar att gå vad gäller förekomsten av piratsajter på internet.

Foto: Pressbild Com Hem

– Vi tror att det enda sättet att lösa problemet är att komma åt själva roten, alltså servrarna. Men man kan även ”follow the money” och se på hur de här sajterna finansieras. Här talar vi om att strypa penningflödet från reklamintäkter och olika former av betalningstjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Piratblockering

Mer i ämnet