• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emanuel Karlsten ser stora risker med måndagens fildelningsdom. Foto: TT

”Domen får djupgående konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Den unika domen mot Bredbandsbolaget, som innebär att företaget måste blockera piratsajter eller åläggas vite på en halv miljon kronor, får starka reaktioner efter beskedet på måndagen. ”Jag är mållös. Ingen var beredd på det här”, säger IT-journalisten Emanuel Karlsten.

Emanuel Karlsten är IT-journalist på Breakit.se, och har bevakat frågor om nätneutralitet, medier och sociala medier under flera års tid. Han menar att Patent- och marknadsöverdomstolens besked om att piratsajter ska blockeras av internetoperatörer slagit ner som en bomb i branschen.

– Jag är mållös. Man trodde verkligen inte att det här skulle ske, jag tror knappt att rättighetsinnehavarna själva var beredda på det här, säger han till Kulturnyheterna.

Piratblockering

I en kommentar till domen på Breakit skriver han att dörren nu har öppnats för att privata intressen ska kunna släcka ner kontroversiella sajter på nätet.

– Det här får otroligt djupgående konsekvenser: Det rubbar internet som en fri infrastruktur som vi alla har rätt och tillgång till, och som inte får kontrolleras av internetoperatörer, säger Emanuel Karlsten.

Karlsten ser flera risker i framtiden som en konsekvens om måndagens dom. Vad händer när upphovsrättsskyddat material sprids på Facebook? Eller anonyma forum som Flashback, där länkar till illegala torrents eller samtal om illegala droger äger rum – bland hundratusentals andra samtalsämnen?

– Domen tassar på områden som ytterst handlar om yttrandefrihet. Internet är en del av människans sociala liv, och det gör detta så väldigt allvarligt, säger han.

Ett starkt vapen

Marcus Jerräng är nyhetschef på nyhets- och tekniksajten IDG, och blev även han förvånad över måndagens besked:

– Det är ett skifte på hur vi ser på internetoperatörer i Sverige. Tidigare har de haft samma roll som posten: de har inte varit ansvariga för vad vi skickar i deras nät, säger Marcus Jerräng till Kulturnyheterna.

Jerräng är frågande inför hur effektivt skydd domen kommer att ge, och menar att tekniskt kunniga kunder enkelt kan kringgå Bredbandsbolagets spärrar av sajter som Pirate Bay. Samtidigt kommer de som är mer tekniskt ovana sannolikt låsas ute. Men den stora frågan är vad som händer nu:

– Det är troligt att film- och tv-branschen kommer att begära spärrar mot fler piratsajter och mot fler operatörer. De har fått ett starkt vapen. Frågan är var gränsen kommer dras: det är enkelt att argumentera för att sajter med väldigt mycket illegalt material ska blockeras, men hur blir det med sociala medier och sökmotorer?

Poänger hos båda sidor

De båda sidorna i den här konflikten har stått väldigt långt ifrån varandra. Filmbranschen menar att frågan bara bara rör illegal fildelning av musik och film, inget annat. Bredbandsbolaget å sin sida beskriver en konflikt som hotar både demokrati och yttrandefrihet.

Så vem har rätt?

– Båda läger har rätt – i någon utsträckning. Det är klara upphovsrättsbrott det handlar om, branschen skyddar sina intäkter och rättigheter. Å andra sidan: Nu gäller det en sajt, men när nästa och nästa blockeras är vi snart vid ett internet som inte är helt öppet längre. Det är inget som säger att det måste bli så, men självfallet öppnar det här för en sådan utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Piratblockering

Mer i ämnet