Film-, musik- och tv-branschen i Sverige segrade på måndagen i den unika rättstvisten med Bredbandsbolaget. Företaget måste nu hindra sina kunder från att besöka piratsajter.
Domen är ett exempel på branschens senaste strategi för att stoppa spridningen av piratmaterial – att rikta in sig på internetleverantörerna.
Kriget mellan branschen och användarna har pågått ett bra tag. Under tiden har det skett en gradvis övergång från fildelning till streaming.
Läs mer: Rättsexperten: Så säger juridiken om besök på piratsajter
Spåra fildelarna
Från början riktade branschen huvudsakligen in sig på att spåra fildelarna, de som gör materialet tillgängligt för allmänheten. Det finns två vägar att gå, straffrättsligt och civilrättsligt.
– Ett sätt är att göra en polisanmälan, sedan är det upp till polis och åklagare att utreda ärendet så att det leder till åtal. Problemet är att ganska många personer gör små brott, men sammantaget blir effekten ganska stor. Det har inte varit så populärt att vända sig mot enskilda fildelare eftersom opinionen har varit emot det. Sedan har det heller inte varit så effektivt, eftersom åklagaren har haft svårt att få till en fällande dom, säger Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik vid Juridiska institutionen på Stockholms universitet.
Det andra sättet är att utnyttja Ipred-lagen som kom 2009. Lagen gör det möjligt för rättighetsinnehavarna att gå till domstol för att få ut en IP-adress och se vem som laddat ned en fil. Sedan kan de skicka ett kravbrev eller stämma den misstänkte i en civilrättslig process.
– Det har inte utnyttjats i så stor utsträckning eftersom det är svårt att bevisa vem som ligger bakom upphovsrättsintrånget. Intrånget kan ha gjorts via ett öppet nätverk eller genom att någon har lånat en dator.
Blockering senaste flugan
Därefter riktade branschen blickarna mot de som tillhandahåller plattformar för fildelning och streaming, exempelvis Pirate Bay.
Men den senaste tiden har branschen allt mer fokuserat på att hindra användarna från att överhuvudtaget komma in på plattformarna. Ett sätt är att tvinga internetleverantören att blockera ett domännamn, så kallad DNS-blockering, vilket är vad som har skett i och med dagens dom mot Bredbandsbolaget.
– Men det är inte så effektivt eftersom användarna ganska lätt kan googla hur man kommer runt spärren.
Ett annat sätt är att få internetleverantörerna att blockera en IP-adress.
– Problemet är att det kan finnas en massa olika tjänster på en och samma server, då blir de också blockerade. Man kanske inte skulle komma på tanken att blockera Yotube för att det finns piratmaterial där.
Ytterligare ett sätt är att ålägga internetleverantören att filtrera allt material, så att pratkopierade filer inte når användarna. Men EU-domstolen har redan avvisat strategin eftersom den anses för integritetskränkande.
Betalplattformar ett sätt
Enligt Daniel Westman är ett av det mest effektiva sättet att stoppa piratmaterial att skapa plattformar för lagligt innehåll. Men konsumenterna skulle sannolikt anse att det var för dyrt, menar han.
– Film och tv är lite mer kostsamma produkter och man kan inte skapa plattformar för 99 kronor i månaden där man får allt. Dessutom räcker det inte för att komma åt problemet, betalplattformar kan aldrig konkurrera med gratis material.