Staten förlorar rättstvist om SVT-dokumentär – vaccinskeptiker får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten har inte gjort tillräckligt för att skydda en kvinnas privatliv från SVT, skriver Stockholms tingsrätt i en dom.

En kvinna som förekommer i SVT-dokumentären ”Vaccinkrigarna” har stämt staten efter att programmet friats av Granskningsnämnden och en förtalsanmälan inte lett till någon åtgärd.

Kvinnan menar att hon framställs som antisemitisk, och att hon har förlorat sitt goda rykte samt karriärmöjligheter. Hon säger att hon har lurats av journalisterna som utgett sig för att vara vänner som håller med om hennes vaccinkritiska åskådning, när de i själva verket filmade henne, ibland med dold kamera, för en dokumentär.

Nu ger tingsrätten kvinnan rätt. Rätten anser att det är osäkert om det självreglerande mediesystemet är tillräckligt för att staten ska anses ha skyddat kvinnans rätt till privatliv, i enlighet med Europakonventionens mänskliga rättigheter.

 Skyddar inte från dold kamera

”Sammanfattningsvis anser tingsrätten att det i Sverige saknas ett tillräckligt adekvat och effektivt skydd för (kvinnans) privatliv såvitt avser de ingrepp som (hon) utsatts för, nämligen publiceringen av material från inspelningar med hjälp av en dold kamera samt genom användandet av falska identiteter och vilseledandet i det journalistiska arbetet”, skriver tingsrätten.

Samtidigt konstaterar tingsrätten att SVT:s agerande inte faller inom ramen för statens verksamhet och att ramverk finns på plats som garanterar SVT:s oberoende.

Får 100 000 kronor

I domen står det att staten, enligt Europakonventionens mänskliga rättigheter, inte ska göra ingrepp i de mänskliga rättigheterna – vilket den inte anses ha gjort. Men den ska även vidta åtgärder för att skydda enskildas rättigheter även i förhållande till andra enskilda.

I detta fall har staten enligt tingsrätten inte gjort tillräckligt för att skydda kvinnan mot SVT gällande rätten till privatliv.

Kvinnan ska därför få 100 000 kronor i skadestånd.

Det är ännu för tidigt att säga om domen kommer att överklagas, säger Martin Mörk, byråchef hos Justitiekanslern som företräder staten.

– Vi kommer läsa domen noggrant och göra överväganden om vi ska överklaga och i så fall på vilket sätt.

Kulturnyheterna har inte lyckats nå kvinnans juridiska ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.